DELA

Unga företagare håller centrum öppet

I år har flera företagare i Mariehamns cenrtum satsat på att hålla kvällsöppet under Rockoff. Och kvällsöppet betyder inte längre klockan åtta utan snarare midnatt.
– Det verkar vara vi nya butiksägare som valt att satsa på det här, säger Mattias Hendersson på Lekplaneten.
Mariehamn lever upp under Rockoff-veckan. Turister och ålänningar strosar längs Torggatan, vare sig de tänker gå in på festivalområdet eller inte. Flera företagare i staden har tagit tillfället i akt och utnyttjat detta. Lekplaneten och café Julius har till exempel öppet till midnatt under veckan och café Timjan till tio.
Lekplanetens vd Mattias Hendersson ser en röd tråd vad gäller vilka som håller kvällsöppet.
– Timjan, Julius och vi har alla nya unga ägare. Det verkar vara vi som satsar mest på det här, säger han. Som ny företagare vill man prova nya grepp.
Och kunderna kommer i en jämn ström fram till halv elva men ända till tolv tittar några enstaka in. Under Rockoff är det förstås många som bara råkar promenera förbi och gör ett spontanbesök. Kanske köper man något litet. Men enligt Hendersson är även ”ögonshoppandet” välkommet.
Men varför väljer inte fler butiker att satsa på kvällsöppet under Rockoff? Personalkostnader är förstås en orsak.
– Visst är det konstigt att inte fler har öppet längre. Kanske är det bara vi som orkar, säger Hendersson.
På Julius och Timjans uteserveringar sätter sig många för att ”tjuvlyssna” på festivalartisterna. Om man jämför med en vanlig sommarvecka är skillnaden tydlig.
Läs mer i papperstidningen!

Tanja Lönnqvist