DELA

Unga fick panikattack i vattnet

Sjöbevakningen ryckte ut på räddningsupprag till Sinttings badstrand i Föglö på lördagskvällen då en 18-årig tjej och en 13-årig kille hoppat i vattnet och drabbats av panikattack.
Då sjöbevakningen kom tilll plats var situationen redan under kontroll tack vare lokalbefolkningens insatser. Frun till en av männen som var på plats berättar för Nya Åland att hennes man ryckte in för att hjälpa ungdomarna.
– Det var två bröllop i Föglö i helgen och en man från den frivilliga brandkåren var på ett av bröllopen. Då han hörde om ungdomarna som hoppat i vattnet ringde han min man och bad honom fara ner till stranden och hjälpa.
Mannen hade ringt en kompis och det visade sig att det var hans egna barn som tältade på Sintting badstrand. Då åkte de båda männen ner till stranden.


Berusade
En 18-årig tjej från Mariehamn hade hoppat i först. Sedan hoppade en 13-årig kille efter henne. Både tjejen och killen hade fått panik i vattnet och klarade inte av att rädda sig själva. Ungdomarna hade druckit alkohol och var berusade.
Då de lokala männen kom till platsen hoppade en av dem i vattnet och höll tjejen vid ytan tills sjöbevakningen kom på plats. Killen hade varit i chocktillstånd men var annars i gott skick. Tjejen fördes till sjukhus men hon klarade sig hon också med bara förskräckelse.


Snabba ryck
Enligt sjöbevakningschef Timo Hissa hade ungdomarna varit 500 meter utanför stranden då de blev nödsatta.
– Frivilliga brandkåren från Föglö var på plats då sjöbevakningen nådde platsen.
Enligt sjöbevakare Michael Sölgén som var på plats behövdes aldrig sjöbevakningens fartyg Tiira aldrig ingripa.
– Frivilliga brandkåren på Föglö reagerade så snabbt att situationen var under kontroll då vi kom, säger Sölgen.
Han uppskattar att sjöbevakningen var på plats cirka 20-25 minuter efter att larmet gått klockan 22.25 lördag kväll.
Den här gången gick det bra. Men Hissa menar att de långa avstånden gör att sjöbevakningen inte kan vara på alla platser samtidigt.
Förra helgen var de stationerade i Kumlinge eftersom där var en stor fest. Men det visade sig att de behövdes i Föglö och det tar alltid en stund före sjöbevakningen hinner på plats.
– Vi gör så gott vi kan med de resurser vi har. I helgen hade vi Kökar bemannad, tre män i fartyg i Kumlinge och vi har också tillgång till helikopter då det behövs, säger Hissa.

Nadine Aschan

nadine.aschan@nyan.ax