DELA

Tusentals på skördefest

Luften är tung av dofter – hö, lera, ull, äppel, nybakt, gödsel, lagård, nyrökt lammkött och höst. Årets skördefest var en succé – och som vanligt hade man tur med vädret.
Vid ingången till Limnäs gård, en av nyheterna på Skördefesten i år, står en brunbränd yngling i t-shirt med motorsågen i högsta hugg och fräser ner sågbladet i en stor stock så spånorna yr.
– Det ska bli ett rådjur, säger han och lättar lite på hörselskyddet, när Nya Åland är på besök på lördagen.
Att skulptrera fram ett rådjur tar ett par timmar för Arvid Mörn, som hållit på med motorsågsskulpturer ett par år.
– I går gjorde jag en gädda och ett äpple, jag tyckte det passade bra på en skördefest. Annars sågar jag fram det mesta, helt enligt önskemål.

Något för envar
Inne på gården, som ligger lite avsides i Finström Vandö, finns något för alla – både barn, ungdomar och vuxna torde få sitt lystmäte.
Medan barnen klättrar genom det långa, spännande fähuset och landar mjukt på höskullen med ett hopp genom taket, sågar och spikar i Snickerboa, klappar alpackor eller åker häst och ungdomarna skjuter prick med pilbåge, kan föräldrarna sitta och njuta i höstsolen av en kopp kaffe med något hembakt till eller trängas i den vackra boden där man säljer allt från svidande stark chilikorv, rökt fårfiol och äppelmust till sköna, tovade ullsockor och kalvdans.
– Det är jättetrevligt här! säger Johanna von Wetter-Rosenthal, som handlat kanelbullar, hemvete, äppelmust och pepparwurst.
Hon brukar åka runt bland de öppna gårdarna varje år.
– Det är trevligt att se hur de har det på gårdarna och köper gärna åländskt och hembakt.

Halva släkten
Många andra ålänningar har också hittat ut till gården som alltså har premiäröppet i år.
– Mängden besökare överstiger vida våra förväntningar, det är jätteroligt, säger Siv Dahlman, som driver gården tillsammans med maken Wille.
Man har engagerat halva släkten och grannskapet för att få till stånd den två dagar långa gårdsfesten.
– Det har varit mycket jobb, men det är också väldigt roligt och skulle gärna vara med nästa år. Men det krävs så klart att folk är villiga att ställa upp igen, ensamma går det inte att ordna nåt så här stort och omfattande.

Sparriskor
På gården står en nybyggd ladugård med plats för några tjurar och sextio dikor och deras kalvar. I vinter ska den invigas och man förundras över att unga människor vågar satsa på lantbruk och ny gård i dag.
– Jag tror på framtiden, det måste man, säger Wille Dahlman och berättar att man kommer att föda upp charolaisbiffkor.
– De är både vackra djur och växer bra.
För några år sedan odlade makarna Dahlman sparris på sina marker.
– Den snaskar korna i sig just nu. Sparrisen ger nog bara fin smak, säger Wille och flinar.
Vad som hände med sparrisen pratar han helst tyst om.

Traktorrace
Fortsätter man ett stycke norrut kommer man till Bolstaholms gård, vid det här laget en klassiker bland Skördefestgårdarna, inte minst för alla traktorer – både stora, riktiga och små trampvarianter – men också för det beryktat goda köttet som styckas på den egna gården.
Erik Jansson, 13 år, har kommit dit för att köra minitraktor. Med tiden 1,30 banan runt, ligger han i topp tre av de tävlande.
– Det är jätteskojigt! Jag har övat med farfar, han har en.
– Banan var ganska lätt, kommenterar han anspråkslöst sin snabba tid.

Njuter
På Kvarnbo gästhem står blivande konditorn Laura Gäddnäs och rör i en het gryta med brända mandlar.
– Jag är själv så förtjust i brända mandlar, så jag tänkte att det skulle vara roligt att testa göra egna.
Ute i trädgården sitter Annika Hambrudd och Kicki Larsson i höstsolen med två glas vin och lite ostbitar.
– Vi har redan varit på några gårdar och ska till några till. Vi väljer dom som bjuder på det mest njutbara, säger de och skrattar.
I korgen har de redan rökta räkor, vaktelägg, olika marmelader, inlagda kantareller och honung med hagtorn. På Kvarnbo gästhem fyller man på med hembakta chokladbiscotti och marinerad fetaost.
– Oljan lär man kunna återanvända. Den är jättegod, säger Annika och tar med ett njutningsfullt leende en tugga chèvre som hon sköljer ner med en slurk sauvignon blanc.

LINA ANTMAN

lina.antman@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA