DELA

Tryffel ger trygghet åt barn i Nepal

Ge bort en läckerbit i jul och betala minst 15 euro. Då gör du två goda gärningar i ett.
Tryffeln är specialgjord och pengarna går via Rädda barnen till barn i Nepal en trygg och bra skola.
Barn i världen som far illa och god choklad som vi får snaska i oss – är det en bra kombination?
Vid närmare eftertanke så är det så. Det anser initiativtagaren Janina Björni, verksamhetsledare vid Rädda barnen, som tillsammans med kocken Michael Björklund och läraren Joakim Helala vid Ålands hotell- och restaurangskolans bageri- och konditorilinje har tagit fram den här godbiten.
– Man äter ju ändå choklad vid julen och då är det bra om pengarna går till ett bra ändamål, säger Janina Björni.
– Helst av alla skulle förstås alla världens barn få äta choklad, men det innebär ju en del transportproblem, konstaterar Michael Björklund.


Hundra bitar
Specialtryffeln består av äppel, kanel och åländsk Ålvados. Receptet i sin helhet avslöjar inte gänget. En målsättning var att så mycket som möjligt att råvarorna skulle vara lokalt producerade.
Hundra tryffelbitar är färdiga och väntar nu på sina köpare.Försäljningen inleds vid Barnkonventionens dag den 20 november.
De säljs vid julmarknader i Mariehamn och vid Rädda barnens kontor.


Hundra skolor
Priset är satt till minst 15 euro. Intäkterna går oavkortat till Internationella Rädda barnens kampanj att under fem år jobba för att barn ska få gå i skola i Nepal. Speciellt läggs fokus på barn i områden som drabbats av krig och långvariga konflikter. För dem är skolan livsviktig.
Nepal har länge plågats av inbördeskrig. Många skolbyggnader har förstörts och över tusen privata skolor har lagt ner. Bristen på skolmaterial är också stor.
I detta område satsar Rädda barnen på att bygga 100 skolor fram till år 2010.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax

tfn 528 451

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax