DELA

Tre bud på Möckelö camping

MARIEHAMN. Plötsligt har staden tre spekulanter på Möckelö campingplats som stått tom i många år.
Campingen har varit oanvänd sedan den förre arrendatorn Jonhard Mattsson lämnade anläggningen år 2003.
Området ligger i Jomala men ägs av staden. Stadspolitiker funderade i ett skede på möjligheterna att byta bort området mot bostadstomter som gränsar till staden, men det ledde ingenvart.
– Staden har sett campingplatsen och Möckelö havsbad som en stor tillgång bara den kommer till rätt nyttjande. Och vi har hoppats på alternativ som går utöver en vanlig campingplats, säger stadens kanslichef Emma Dahlén.
Nu börjar det röra på sig.
Först anhöll företagaren Dennis Jansson om ett byte – Möckelö camping mot Mariepark i Västerhamn. Jansson vill bygga en hotellanläggning på Möckelö.
– Vi räknar på det nu, hur vi skall värdera anläggningarna och om summorna överhuvudtaget går ihop, säger Emma Dahlén.

För husvagnsägare
Sedan anhöll husvagnsföreningen Ålands Caravan Club om att få arrendera campingen. Stadsdirektör Bjarne Pettersson föreslog inför stadsstyrelsens senaste möte avslag – på felaktiga grunder, säger P-O Fagerlund i Ålands Caravan Club.
– Stadsdirektören hade förstått det fel. Vi vill arrendera campingen, men det är för föreningens eget bruk. Så har det varit tänkt hela tiden.
Det skulle alltså inte bli någon camping som konkurrerar med andra turistföretagare i staden. Föreningen som i dag har runt 130 medlemmar vill ha en plats där de kan ha sina träffar. Där skulle medlemmarna också kunna parkera sina husvagnar.
– Det skulle bara vara en plats för våra medlemmar, och det har vi sagt. Det är klart att om någon medlem har bekanta som kommer på besök med husvagn så skulle de kunna stå där någon natt. Men egentligen vore det ingen campingplats utan en ställplats för oss.
Ålands Caravan Club är redo att ordna el- och vattenförsörjningen, och städa upp runt stranden så att den kan användas av allmänheten.

Ett tredje förslag
Men det finns ett förslag till för Möckelö camping som kom in så sent att det inte fanns med på föredragningslistan inför det senaste stadsstyrelsemötet.
Syskonen Petri Hykkyrä och Pirjo Grönlund vill arrendera området och bygga en campingplats med många sommaraktiviteter.
– Idén har funnits länge, säger Petri Hykkyrä, Jomalabo som i fjol flyttade hem efter tolv år i Norge.
– Jag minns hur det såg ut där när jag var ung. Då var det väldigt fint, med hopptorn och båtförbindelser. Det är förfärligt att allt bara står där och förfaller.
Hykkyrä är snickare med erfarenhet av hotellbranschen i Norge. Pirjo Grönlund driver Jomala taxi. Någon budget för satsningen har de inte presenterat.
– I det här skedet har vi bara lämnat in en intresseanmälan, säger Hykkyrä.
– Om Mariehamns stad visar intresse för planen så har vi konkreta idéer på hur investeringarna skulle gå till. Vårt mål är en konkurrenskraftig och barnvänlig camping med många aktiviteter, uthyrningsstugor, tältplatser och husvagnsplatser. Och gärna en båtförbindelse till staden.

Inget beslut
Stadsstyrelsen återremitterade ärendet för fortsatt beredning. Nu skall beslutsfattarna enas om villkoren om staden arrenderar ut området på kort eller lång sikt, eller om man skall byta bort det. Alla tre alternativ är möjliga med de tre spekulanterna.
Ålands Caravan Club är redo att arrendera området en kortare tidsperiod.
– Om det går till någon som bygger upp och investerar i en turistanläggning måste man teckna ett långsiktigt avtal, säger Emma Dahlén.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax