DELA

Tjuvfiske upprör vattenägare

– Vi har hamnat i en situation som inte verkar hållbar.
Det säger Kurt Englund, ordförande i Åva fiskesamfällighet, om de allt större problemen med turister som fiskar på fel ställen.
Signalerna blir allt fler om att gästande fisketurister framför allt från öster, och i vissa fall också lokalbefolkning, fiskar olovligt.
I Brändö märker man av problemet mest hela tiden.
– Här i Åva har vi en stor fjärd som vi har stängt för i princip allt fiske under tiden 10 april till 15 juni när gäddan leker. Men det fiskas ändå, säger Kurt Englund.
Samfälligheten delar ut en karta där fiskevattnen är tydligt markerade. Enligt Kurt Englund fiskar gästerna ändå ungefär var de vill.
– Det verkar inte som om de respekterar påbuden.
Samfälligheten har ibland kallat på polis och sjöbevakning som plockat av turisterna fiskegrejerna. Senast sjöbevakningen tillkallades befann sig båten i Kumlinge Björkö i samma ärende och kom därför ganska snabbt till Brändö.
– Men inte hjälper det. Efter ett par timmar är det fullt med tjuvfiskare igen. Det är svårt att hålla efter dem. Vi har nog försökt förklara att det är för allas bästa, men de lyssnar inte. Bevakningen har gått oss ur händerna. Det går ju inte att ha polisen att köra tre-fyra timmar från Mariehamn hit ut. Vi har också diskuterat att gemensamt ta hjälp av något vaktbolag, men det är ingen billig historia.
Alternativet är att vattenägarna själva organiserar övervakningen.
– Men då behövs två-tre personer i varje båt. Men det är ju inget önskvärt jobb och det blir nog en övermäktig uppgift.
”Vattenägarna tröttnar och lessnar”, säger han. Därför har samfälligheten nu börjat tala om att införa fiskeförbud under hela våren.


”Det är tragiskt”
Lars Pettersson är ordförande för Brändö fiskelag och turistföretagare. Det är ingen lätt situation, säger han.
– Vi informerar våra gäster om var de får och inte får fiska enligt vad fiskelaget har bestämt, och de får kartor. Men tyvärr finns det folk som inte hör på vad man säger utan som tycker att de får göra som de vill. Det är tragiskt och förargligt både för mig och för andra, fast de flesta sköter sig bra.
Nya Åland har talat med en anonym Brändöbo som är mycket upprörd över tjuvfiskarnas framfart.
– De förstår inte språket när man säger till, och många är ganska råbarkade. Det har gått så långt att äldre personer här låser sina dörrar och inte går ut ensamma på kvällarna. De är helt enkelt rädda.
Lokalbefolkningen vågar sig knappt ut med näten längre, hävdar Brändöbon.


Även i Saltvik
I Nääs-Laby samfällighets styrelse i Saltvik noterades ett annat problem på den senaste stämman – att någon eller några har fiskat olovligt i kommersiellt syfte. Det otillåtna fisket måste upphöra och rättsliga åtgärder vidtas om fisket fortsätter, heter det i protokollet.ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax