DELA

Thusse Eriksson ger ut memoarer

Tidigare talmannen och Ålandsbankens chefdirektör Thorvald ”Thusse” Eriksson ger ut memoarer. Boken har titeln ”Åland och jag” och beräknas utkomma inom några veckor, meddelar Lasse Karlsson som är redaktör för boken.
Enligt ett pressmeddelande från Lasse Karlsson berättar Thorvald ”Thusse” Eriksson i memoarerna om sin uppväxt i Mariehamn med fritids- och sportaktiviteter, illustrerade med egna bilder. Han berättar vidare om sina studier i Finland och Sverige samt hur han som mycket ung både blev chefdirektör för Ålandsbanken och valdes till talman i landstinget.
– Talmansuppdraget innehade Thusse Eriksson i hela 17 år och kom att utöva stort inflytande på den åländska självstyrelsepolitiken under mitten och senare delen av 1900-talet, skriver Karlsson.

Tvister, språkpolitik
Bland annat berättar Thusse om självstyrelsepolitiska tvister och förhandlingar med Finland, han ger sin version av den språkpolitiska schismen med lantrådet Martin Isaksson vid den så kallade ”Grängesaffären”, redogör för bekymmer med Ålands svenskspråkighet, med mera.
Eriksson ger i boken också sin syn på ””Tidningskrisen”, då han i början av åttiotalet tillfälligt kallades in som styrelseordförande för tidningen Åland under den mycket uppmärksammade konflikten mellan bolagsstyrelsen och tidningens redaktion.
– Som chefdirektör för Ålandsbanken i över trettio år, från 1954 till 1987, styrde han banken under en mycket betydelsefull och expansiv period för åländskt näringsliv, skriver Karlsson också i pressmeddelandet.

Privatliv, projekt
Han utlovar också ”glädjeämnen, sorger och kärlek i privatlivet”, liksom ”framåtblickande, mer eller mindre lyckade egna turismprojekt med Havsvidden och Silverskär”.
I boken, som ges ut på eget förlag, ingår också, som bakgrund till de självstyrelsepolitiska betraktelserna, en resumé över Ålandsfrågan 1917-21, skriven av Lasse Karlsson.. (jk)