DELA

Tandvården har fått nya lokaler

I måndags tog ÅHS tandvård för första gången emot patienter i sina nya lokaler på Ålandsvägen 26. Ännu återstår lite arbete innan mottagningen är helt färdig, men ledande tandläkare Klas Silfverberg säger redan nu att han är väldigt nöjd med lokalerna.
– Nu har vi äntligen ordentligt med utrymme. Och vi kan ta emot rörelsehindrade patienter igen, det har vi inte kunnat göra på sju år!
För sju år sedan flyttade ÅHS tandläkarmottagning ut från Hälsocentralen på Norragatan. Som sista enhet lämnade de huset eftersom personalen inte mådde bra. Flyttlasset gick till Skogshyddsvägen, in i en gammal hundmatfabriks kontorslokaler.
– Då var det meningen att vi bara skulle stanna där i några månader medan man letade efter andra lokaler åt oss, så därför gjordes inte så mycket åt lokalerna på Skogshyddsvägen. Korkmattorna fick vara kvar och vi rullade upp vit färg på någon vägg som var för gul, annars gjordes inget åt stället, berättar Klas Silfverberg.
Tyvärr blev det så att tandläkarna fick stanna i Norrböle i sju år istället för i några månader. Lokalerna där har varit för små, så en munhygienist och en tandläkare har varit utplacerade på andra platser. De patienter som inte har klarat av spiraltrappan på Skogshyddsvägen har hänvisats till Jomala eller Godby.
Varför tog det så länge innan ni fick passliga lokaler?
– Det har inte varit lätt att hitta lokaler åt oss. Det är svårare att flytta en tandläkarmottagning med all dess utrustning än att flytta en vanligt läkarmottagning. Dessutom har det funnits ett visst ointresse i delar av ÅHS styrelse.

Perfekt läge
Till slut har flyttlasset nu ändå gått till Ålandsvägen 26. En adress som Silfverberg tycker att är perfekt.
– Här har vi alla de stora skolorna bakom ryggen. Det är lätt för eleverna på gymnasieskolorna att gå ner hit. Det blir mer effektivt så, på Skogshyddsvägen har vi haft många uteblivna besök på grund av att det krävts mer för att eleverna skulle ta sig dit.
Totalt finns det nu plats för sex tandläkare och två munhygienister i de nya lokalerna. Tandregleraren Hans Björnström finns i samma lokal och nytt är att profylaxtandskötaren har fått ett eget rum.
– Det är bra för hon har en väldigt viktig tjänst. Hon lär barn med hög kariesaktivitet i munnen hur de skall sköta sina tänder.
Nu är det meningen att tandvården skall stanna i de här lokalerna i många år framöver. Med 500 ljusa och välventilerade kvadratmeter att vistas på kommer de nog att trivas utmärkt.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA


erkki.santamala@nyan.ax