DELA

Tallgården byggs ut enligt boendes önskan

SUND. En enkät bland Sundsborna i åldern 60 fick fungera som riktlinje när serviceboendet Tallgården i Sund byggs ut. Fler lägenheter och större utrymme för social samvaro ska få de äldre att bo hemma längre.
I Sund byggs serviceboendet ut. Tallgården ska få en tillbyggnad på 900 kvadratmeter och ska kunna erbjuda lägenhetsboende som är anpassat för både rörliga och mindre rörliga pensionärer.
År 2006 gjordes en enkätundersökning i kommunen bland Sundsbor i åldern 60 år och uppåt och resultatet av den enkäten har varit grunden för planeringen av Tallgårdens om- och tillbyggnad.
Det visade sig att 65 procent av de svarande vill ha möjligheten att bo hemma så länge som möjligt när de blir sämre men inte helt hjälpberoende. Det finns också en förväntan hos 45 procent att boendet hemma kombineras med möjligheten till transport till Tallgården för måltider, sysselsättning, umgänge, bad och bastu.
– Vi bygger fler egna hyreslägenheter i samverkan med Tallgården för dem som är för pigga för servicehuset, säger ansvarsnämndens ordförande Göte Winé.
I lägenheten kan man bo och sedan få servicen från Tallgården.
Tallgården är ett så kallat effektiviserat serviceboende och de som är i behov av mer vård får plats på De gamlas hem. Detta var också de som svarade i enkäten nöjda med.

Dagcenter
I de 900 nya kvadratmetrarna ska finnas ett dagcenter med möjlighet till sysselsättningsterapi.
– Vi vill ge de äldre möjlighet till mer social samvaro och undvika att de isoleras. Där kan de också äta tillsammans någon dag i veckan istället för att man för ut mat till dem och de äter ensamma, säger Winé.
Ett dagcenter var ett av de konkreta önskemålen som uppgavs i enkäten. Nybygget ska även innehålla nya lägenheter och de befintliga renoveras för att blir mer ändamålsenliga.
Man efterlyste också en satsning på utemiljön.
– Vi har haft en områdesarkitekt som tittat på vad som är möjligt och vi har talat om ”Sinnenas trädgård” där lukten, synen och hörseln kan stimuleras.
– Vi vill också utveckla hemservicen för att de som vill ska kunna bo kvar hemma.

Framskjutna planer
Tallgårdens om- och tillbyggnad sker i tre etapper och allt skulle först vara klart år 2012, men inför årets budget lyftes planerna framåt.
– Nu kan det vara klart 2013. Jag hoppas verkligen det för vi är i behov av lägenheter, säger Winé.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax