DELA

Taggade köpare på frimärksauktion

Sammanlagt över 2.300 euro betalades för tre album med frimärken från Finland vid lördagens frimärksauktion. Misstanken finns dock om ett stulen frimärke.

Av 240 utrop blev endast ett fåtal osålda när det hölls frimärksauktion i Önningebymuseet. Frimärkssamlingarna var ett danaarv efter Lars W. Lindström och efterlämnade samlingar av framlidne Folke Jansson. Det är veterligen den första allmänna auktionen med åländska arrangörer som hållits på Åland. Tidigare, i början av 1990-talet, har finländska säljare hållit auktioner i samband med frimärksutställningar på Åland.
Auktionsförrättare Harald Karlsson fick uppleva sin första rena frimärksauktion och var nöjd med intresset. Det dyraste köpet blev ett album med finska stämplade frimärken från åren 1856-1962 som klubbades för 1.300 euro och köpare var Stig Strömberg och Henrik Strömberg, far och son som man ofta ser tillsammans på det stora frimärksauktionerna i Helsingfors.
Samma köpare betalade även 700 och 120 euro för de två andra finska albumen med ostämplade frimärken från 1881-1922 respektive 1963-1987. Därtill kommer mäklarprovisionen på 10 procent.
Många utrop gick för 5-20 euro. Vissa saker kunde man ha fått för en euro, men ingen villa lägga bud.
– De som är kännare köper inte vad som helst, säger Harald Karlsson.

Kanske en stöld?
Deltagarna var nöjda med arrangemangen, men det fanns det en smolk i bägaren. Misstanken om att någon under visningen på fredagen stulit ett frimärke från ett löst albumblad gjorde arrangörerna besvikna.
Flera som hade bläddrat i bladen som låg i en olåst monter kunde intyga att märket fanns där från början, men i något skede hade det försvunnit.
– Jag är besviken på att folk ska vara så oärliga. Tänk att man ska få uppleva något sådant här. Märket var inte ens värdefullt, att man ids ta risken, säger Karlsson.
Sammanlagt inbringade auktionen drygt 7.000 euro. Intäkterna från auktionen går för Lindströms samlingars del till landskapet, men Önningebymuseets vänner ska få en del. Janssons samlingars intäkter fördelas enligt testamentet.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax