DELA

Tabbe bakom försenad Finlandskabel

LAGTINGET. Ett missförstånd mellan landskapsregeringen och de finska ministerierna ges nu som förklaring till att Finlandskabeln drar ut på tiden.
När Kraftnät Åland ansökte om byggnadstillstånd var de osäkra på hur mycket mer än 100 megawatt som skulle behövas för att mata Åland med samma effekt. Elbolaget upptäckte att 100 megawatt skulle komma upp i 130 megawatt när kabeln startades upp, därför behövde effekten höjas.
Största möjliga anslutning i Nådendal, dit kabeln ska sammankopplas, är 250 megawatt.
– Så vi ansökte om tillstånd för 250 megawatt men vi hade inte tänkt bygga för 250, säger vd Jan Kahlroth.


Misstolkning
Anledningen till att de tog i var säkerhetsskäl – på så sätt skulle de inte ligga i underkant. Men finska arbets- och näringsministeriet tog fasta på den höga effekten och trodde att Åland tänkte bygga en större kabel än det fanns behov för. Svaret på ansökan blev nej.
– Vi trodde ur tillståndssynpunkt att 100 och 250 megawatt inte skulle göra någon skillnad, därför tyckte vi att vi kunde ta i större, säger Kahlroth.
Finansminister Mats Perämaa sa i lagtinget i går att ministerierna misstolkat ansökan, som gått via Ålandsdelegationen och regeringen.
– Det tog oss till slutet på oktober innan vi lyckades få bort dessa medvetna eller omedvetna missförstånd. Det är därför en stor orsak till att vi inte ville lämna in ett nytt utlåtande innan den delen av spelplanen var klar.
Läs mer i papperstidningen!

Cecilia Lindvall