DELA

Svenska matkedjan Vi-butikerna på väg in i Sundbloms nybygge

Nu är det så gott som klart att svenska matkedjan Vi-butikerna, tidigare Vivo, etablerar sig på Åland så fort investeringskapitalet finns och den nya butiken invid Möckelörondellen i Jomala är klar.
Markarbetena har inletts på den sydvästra tomten.
I början av året berättade Nya Åland att Ålands bygg projekterade en ny matbutik på den rondelltomt som byggbolaget köpt, men vd Erik Sundblom avslöjade inte då vilken svensk livsmedelskedja som visat intresse av att hyra lokalerna och etablera sig i landskapet.
Sedan dess har det varit ganska tyst om projektet, men det visar sig att det inte alls har avsomnat utan i högsta grad lever.
Nya Åland har pratat med den blivande åländska köpmannen – anonym ännu i det här skedet – som avslöjar att det är ett helåländskt bolag med åländska ägare som har för avsikt att öppna Vi-butiken.
– Det åländska bolaget skriver avtal med Vi-butikerna som i dag har ett 60-tal affärer runtom i Sverige, de flesta i Storstockholmsområdet. Genom Vi-butikerna får vi tillgång till de stora volymer som krävs för att priserna ska bli intressanta för kunderna.


Prisundersökning
Pensionärernas riksförbund i Sverige PRO gör med jämna mellanrum prisundersökningar bland matbutikerna.
– Prisskillnaden mellan den dyraste Vi-butiken i undersökningen och Ålands största matbutik är uppemot 20 procent, och i två andra Vi-butiker i samma område är skillnaden ännu större. Det borde alltså finnas marginal för att sänka matpriserna på Åland, säger köpmannen.
Han påpekar att Vi-butiker finns också på Gotland, vilket borgar för att det finns beredskap för logistik och transporter till öar.
– Min tro är att det här är sista försöket att få till stånd en svensk etablering inom livsmedelsbranschen på Åland. Axfood heläger Willys som tidigare visat intresse av Åland men som senare backat. Det finns inte så många handlarägda kedjor kvar som kan etablera sig på Åland eftersom Ica är nära kopplat till Kesko.


1,5 miljoner euro
Sedan Vi-butikernas besked om att man vill etablera sig på Åland kom strax före sommaren har arbetet pågått med att få ihop det kapital som behövs, omkring 1,5 miljoner euro.
– En viss del är redan på plats. Största delen är privat kapital, och konceptet bygger på att den företagargrupp som investerar pengar och driver butiken tar en del av ägarskapet.
Nu hänger det alltså på hur pass mycket riskvilligt åländskt kapital det finns. Enligt köpmannen är det knappast någon idé att dra igång satsningen om man inte fått ihop hela kapitalet. Diskussionerna med tänkbara investerare pågår som bäst.


Fullt sortiment
Sortimentet kommer från grossisten Dagab som ägs av Axfood och som Vi-butikerna har avtal med. Kunderna ska inte behöva kompletteringshandla någon annanstans utan butiken ska ha ett heltäckande utbud.
Butiken ska satsa stort på lokala produkter, lovar köpmannen.
Vågar du lova 20 procent billigare matvaror än i den stora åländska matbutiken?
– Jag kan utlova att skillnaden är så stor i dag. Sedan får vi se vad förhandlingarna ger och om Ålands öläge påverkar. Valutan är ju en annan faktor.


Värda mera
I maj meddelade finlandssvenska Varuboden inom S-kedjan att man ska öppna butik i Färghuset Coloramas tillbyggnad tvärs över rondellen. Då talades det om att kedjans priser ligger 4 procent lägre än konkurrenterna på fastlandet. Hur låter det?
– Jag tycker att ålänningarna är värda en större prisskillnad än så.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax