DELA

Svårt hitta kyrkoherde till Brändö-Kumlinge

Om en dryg vecka lämnar Brändö-Kumlinges kyrkoherde Kent Danielsson församlingen för att bli kaplan i Mariehamn.
Någon efterträdare är ännu inte utsedd.
– Vi försöker hitta någon som kan ta hand om kyrkoherdeskapet men i dags datum har jag inget namn klart, säger Clas Abrahamsson, notarie vid Borgå stift.
Tjänsten har ledigförkunnats men om ingen lämplig kandidat söker den utser Borgå stift någon som kan sköta Brändö-Kumlinge församling vid sidan av sin egen tjänst.
– I en självständig församling måste det finnas en kyrkoherde varenda dag. En situation där ingen skulle ha ansvaret för församlingen kan inte uppstå. Vi måste lösa det på något sätt, men goda lösningar verkar vara väldigt svåra att hitta just nu.

Lättare att lösa
Tjänsten som kyrkoherde i Hammarlands församling har också ledigförkunnats, efter att kyrkoherden Gunnevi Styrström fått den andra lediga kaplanstjänsten i Mariehamns församling. I det fallet har Borgå stift en dryg månad på sig att hitta en efterträdare.
– Gunnevi Styrström får fullmakt på den andra kaplanstjänsten från den första mars. Jag tror att det blir lättare att lösa den frågan när det rör sig om en församling på fasta Åland, säger Clas Abrahamsson.
Kent Danielsson avslutar sin tid i Brändö-Kumlinge församling söndagen den 31 januari, med himlamässan i Kumlinge kyrka och avskedskaffe på Annagården.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax