DELA

Svåra väderförhållande under övning

Under mycket svåra väderförhållande övade Ålands olika sjöräddningsenheter efterspaning i mörker natten till söndagen.
– Det blåste hård nordvästlig vind med 25 meter per sekund i byarna, säger Gunnar Silander, vicechef för Ålands sjöbevakningsområde.
Totalt deltog 50 personer och två hundar i övningen.
– Hundarna hade det nog tuffast av alla, säger Gunnar Silander som är imponerad över att ingen som deltog i övningen klagade på de hårda förhållandena.
– Många deltog frivilligt. Det är mycket bra att alla förstår att den här verksamheten måste fungera också i hårt väder. Flera av de medverkande sa att de aldrig varit med om så hård storm förut.

Också på riktigt
Med i övningen var Mariehamns sjöbevakning, Enskärs sjöbevakning, Ålands sjöräddningssällskap från Mariehamn med båten Paf, Ålands sjöräddningssällskap från Eckerö som inte varit med förut, Röda Korsets frivilliga räddningstjänst, Ålands räddningshundgrupp, ett par radioamatörer, polisen och alarmcentralen.
Övningen försvårades inte bara av vädret utan också av att Åbo sambandscentral samtidigt hade fem riktiga räddningsuppdrag och Mariehamns sambandscentral hade ett riktigt räddningsuppdrag.

Logiken ur spel
Framför allt övades samarbete mellan myndigheter och frivilliga, kommunikation och efterspaning i mörker. Fem dockor och tre statister var försvunna.
– Scenariot var att åtta fisketurister i två olika båtar saknades. Alkohol fanns med i bilden och man var inte ense i gruppen. Därför splittrades grupperna åt olika håll. Vi brukar sätta logiken ur spel för att så många som möjligt skall lära sig så mycket som möjligt under övningarna, säger Gunnar Silander.
Övningen gick bra, menar han.
– Alla utom en docka kom med hem. Hade det varit på riktigt hade vi letat tills vi hittat den saknade personen, men en övning är alltid tidsbegränsad.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax