DELA

Subutexhärvan nu hos åklagare

Det rekordstora beslaget av främst narkotikamedlet Subutex i april har lett till att sammanlagt 32 ålänningar nu är misstänkta för brott i någon form.
Nu ligger ärendet, som myndigheterna kallar en omfattande organiserad narkotikahandel, på åklagarens bord.
En person är sedan april häktad misstänkt för grovt narkotikabrott, han greps i samband med att tullen och polisens narkotikagrupp avslöjade en postförsändelse från Sverige innehållande drogerna Subutex och Rohypnol. Det handlade om sammanlagt 260 tabletter, ett rekordstort beslag.
Sedan april har det gjorts en grundlig förundersökning som visar att inte bara beslaget var stort utan också antalet inblandade. Polisen och tullen skriver i ett pressmeddelande att det handlar om en omfattande organiserad narkotikahandel.

Straffbart bruk
Utöver den man som är häktad är ytterligare 4 personer nu misstänkta för grovt narkotikabrott, 7 är misstänkta för narkotikabrott och 20 för straffbart bruk av narkotika.
För de huvudmisstänkta är ärendet avslutat och inlämnat till åklagaren men i pressmeddelandet meddelar myndigheterna att det inte är otänkbart att ytterligare personer kommer att höras. Beslut om åtal mot de huvudmisstänkta tas inom ett par veckor.

Medicin missbrukas
I pressmeddelandet skriver man också att narkotikahandeln kunde stoppas tack vare att myndigheterna samarbetat och att man både använt sig av nya arbetsmetoder och ny teknik. Vad de metoderna går ut på är yrkeshemligheter.
Subutex används i missbrukarvården vid avvänjning, men tabletterna missbrukas också som drog. Rohypnol är en medicin som används som lugnande medel, men kan även fungera som rusningsmedel.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax