DELA

Stugsatsning på sparlåga

För fyra år sedan såldes hela aktiestocken i Rörvik stugby i Geta till ett Helsingforsföretag vars ägare hade stora visioner för att locka gäster.
Nyan har kollat hur det gick.
Affären var omsusad när det begav sig – stugbyn var den första privategendomen som ombildades till aktiebolag och som gjorde det möjligt att överlåta både mark och vatten till utomåländska intressen, i det här fallet företaget Tierra Mar ab med företagaren Petri Rajala som ägare.
I Nyans intervju med Petri Rajala strax efter köpet 2006 berättade han att bolaget skulle sälja fiske- och golfresor till Åland och att investeringar behövdes för att sätta de äldsta stugorna i skick.
Hur gick det, Petri Rajala?
– Det har varit ganska lugnt i stugbyn. Vi har haft gäster under somrarna, men inte under höstar och vintrar. Lite fiskare har vi haft, men inte så många. Golfgäster har vi inte alls haft, det är nog för långt från stugbyn till banorna.
Det är vanliga familjer som bott i stugorna under sommarsäsongen, berättar han.
– Alla stugor är inte i bruk. De större och nyare stugorna vid stranden hyrs ut, och tre av de små och äldre. De dyraste stugorna säljs först. Vi borde bygga nytt eftersom folk vill ha femstjärniga stugor i dag.
Hur mycket har ni investerat?
– Lite grann. Vi har kopplat in vatten och dragit avlopp från de fem stugorna och så har vi målat och rustat.
Hur ser omsättningen ut?
– Jag har inte siffrorna här nu. Den har varit liten hela tiden. Redan för fyra år sedan visste vi att det inte kunde röra sig om någon stor business.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre