DELA

Struktur -07 till stora utskottet

LAGTINGET. Gymnasiereformen Struktur -07 hamnar nu i lagtingets stora utskott. I går röstade nio av lagtingets ledamöter för att lagförslaget ska föras vidare.
Blir inte utskottet färdigt med sitt arbete innan höstens val kan gymnasiereformen utebli helt.
Nya Åland skrev i går om planerna på att begrava den stora gymnasiereformen i det oppositionsledda stora utskottet. Det var också ledamöter från nämnda partier som, tillsammans med Fredrik Lindqvist (fs), röstade för att lagförslaget ska föras vidare.
Anders Eriksson (Åf) är ordförande för stora utskottet. Han understryker att han inte vill begrava reformen. Däremot anser han att det finns frågor som bör utredas ytterligare.
– De ekonomiska konsekvenserna vet ingen någonting om.
Anders Eriksson säger att den centrala frågan är om Ålands Lyceum ska vara en del av reformen eller inte.
– Jag kommer att arbeta för en kompromiss där lyceet inte är med.


Säkerhetsventil
Också Katrin Sjögren (lib) och Danne Sundman (ob) förnekar att syftet är att förhala ärendet så att det förfaller i samband med höstens val.
– Det är inte hederligt att begrava något, säger Danne Sundman.
Katrin Sjögren påpekar att Struktur -07 är en stor och omvälvande reform som flera lagtingsledamöter måste få ta del av.
– Man kan inte ta beslutet redan nu. Stora utskottet är en säkerhetsventil, säger hon.
Utskottsledamot Johan Ehn (fs) är positiv till gymnasiereformen som han anser skulle förbättra både den teoretiska och den praktiska delen utbildningen.
– Vad ska ytterligare utredas, frågar han sig.
Johan Ehns partikamrat Fredrik Lindqvist valde däremot att rösta med oppositionen.
– Jag stödde remissen för att jag tycker att det har varit så många oklarheter.
Fredrik Lindqvist nämner frågor som han anser bör utredas ytterligare. Dessa är de direkta ekonomiska konsekvenserna och risken att en kvalitén på till exempel sjöfartsutbildningen kommer att försämras.


Hoppas på beslut
Ledamöter från majoritetspartierna uttryckte förhoppning om att ärendet nu inte ska begravas.
– Hoppas att vi kan ta beslut i ärendet innan det här lagtinget har gjort sitt, sade socialdemokraternas gruppledare Christian Beijar.
– Jag tror inte stora utskottet kommer att begrava lagförslaget. Det skulle vara för oseriöst. De ska syssla med politik, inte begravningar, säger utbildningsminister Camilla Gunell (s).

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax

tfn 528 463

Foto: KENNETH BAMBERG