DELA

Stort räddningsuppbåd till kraftigt läckande trålare

En trålare från Kristinestad råkade i måndags i sjönöd norr om Åland och flera enheter från Åland, Finland och Sverige ryckte ut.
– Situationen var kritisk, säger gruppchef Markus Åkerfelt från Mariehamns sjöbevakningsstation.
Strax före klockan 8 i går morse kom ett nödmeddelande från trålaren Diana som befann sig cirka 24 sjömil norr om Åland. På området rådde nordlig storm med 20 meter i sekunden.
Gränsbevakningen fick veta att det 18,5 meter långa fiskefartyget hade fått läckage och kraftig slagsida. Tre personer befann sig ombord.
En sjöräddningshelikopter från Åbo och en från Norrtälje ryckte ut med länspumpar till trålaren.


Nordlig storm
– Åtskilliga ytenheter alarmerades men den hårda sjögången tvingade de flesta att avbryta uppdraget och endast en patrullbåt från Mariehamns sjöbevakningsstation lyckades nå den nödställda, skriver sjöräddningscentralen i Åbo i ett pressmeddelande.
– Det beror främst på att vår båt, en PV08, har lämplig storlek och är exceptionellt sjöduglig, förklarar gruppchef Markus Åkerfelt från Mariehamns sjöbevakningsstation.
Hur var läget då ni nådde fram?
– Situationen var kritisk.


Kallt i vattnet
Besättningen ombord på Diana lyckades med pumparnas hjälp få läget under kontroll.
– Då vi kom ombord kunde vi se att de hade haft upp till 1,5 meter vatten i skrovet, säger Åkerfelt.
– Vi eskorterade trålaren till Mariehamn. Vi höll oss hela tiden nära för att vid behov kunna evakuera besättningen. Det börjar redan bli så kallt i vattnet att man måste agera fort vid fara.
Trålaren kom utan problem fram till Mariehamn. Nu skall skadorna undersökas närmare.

Titte Törnroth-Sarkkinen