DELA

Stolt över lösningen av Ålandsfrågan

NYA ÅLAND I RIKSDAGEN. Det är ålänningar som bäst kan driva åländska frågor i riksdagen eftersom det är vi som vet hur Åland fungerar. Det säger De grönas riksdagsledamot Pekka Haavisto.
Åland har en enda ledamot i riksdagen och det är den personen som sitter på den mesta kunskapen om Åland. Det betyder mycket för de åländska intressena.
– Det är av stor betydelse eftersom inga andra parlamentariker kan Åland lika bra och kan ta upp de saker som berör Åland. Många gör inte skillnad på den åländska ledamoten och SFP, så är det viktigt att den åländska ledamoten tar upp skillnaden, säger Pekka Haavisto (Gröna).
Haavisto anser att Åland har en bra tradition att sända aktiva människor till riksdagen. Det behöver vara någon med annat än bara Ålands perspektiv för att få tyngd bakom arbetet. Samarbete med andra behövs och riksdagsledamöter arbetar i kollektiv.
Hurdana chanser har en ålänning att driva igenom en åländsk fråga?
– Till en viss grad förstår man att Åland har speciella intressen men det är viktigt att Åland har bra argument för varför man inte har samma åsikt som fastlandet. Det finns hela tiden en diskussion om hur självständigt Åland ska vara när det gäller exempelvis penningspel och frimärken och så vidare.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds