DELA

Stöd för Thörnroos hos partikamraterna

I dagsläget får Centerns partiordförande Veronica Thörnroos stöd från sina partikamrater som sitter på den åländska makten.
Kritiken mot trafikavdelningen och sprickan i regeringen i samband med gymnasiereformen har inte heller påverkat Thörnroos förtroende för sina partikamrater och hon är redo att fortsätta som ordförande för Centern.
Under en kort tid har två ärenden pressat Centern, gymnasiereformen och den andra tilläggsbudgeten, särskilt då trafikavdelningens anhållan om mer pengar.
Centerns partiordförande Veronica Thörnroos har fått stå mitt i stormen och bolla sina uppdrag, det ena som partiordförande och det andra som trafikminister.


Gymnasielagen

När den nya gymnasielagen godkändes av lagtinget visade Åländsk center upp en krackelerad fasad. Runar Karlsson (C) gick mot sin centerkollega och tillika utbildningsminister Britt Lundbergs förslag till gymnasiereform i en fråga som gällde vem som ska få utse de ledande tjänstemännen för det blivande Ålands gymnasium. Landskapsregeringen och Liberalerna ville ge den makten till landskapsregeringen, oppositionen och delar av Centern ville ge makten till den nya skolans styrelse.Centern stödde inte sina ministrar i landskapsregeringen och sina regeringskollegor Liberalerna.
Minister Lundberg fick gjuta olja på vågorna och säga att vilken som helst av lösningarna var bra.
Även trafikavdelningens behov av tilläggsbudget har fått massiv kritik i lagting och media, men få av Centerns ledamöter i lagtinget har försvarat sin partiledare och trafikminister Veronica Thörnroos.
Med ett år kvar till val och med höstmöte i slutet av november ska Centern välja en partiordförande som kan hålla ihop Centern inför valet 2011. Den som väljs till partiordförande vid höstmötet blir högst troligt också partiets lantrådskandidat.


Rundringning
Nya Åland ringde runt till Centerns lagtingsledamöter och regeringsmedlemmar och ställde en fråga:
Stöder du Veronica Thörnroos som partiordförande och lantrådskandidat inför nästa val?
Lagtingsledamot och lagtingsgruppens ordförande Gun Carlson
– Det är en fråga som inte diskuterats i vår grupp.
Lagtingsledamot Harry Jansson
– Jag avstår från att svara på frågan. Vi måste diskutera inom partiet först hur olika frågor ska hanteras.
Lagtingsledamot Anders Englund
– Jag stöder henne så här rakt av. Det är en fråga i framtiden vad hon vill och vad partiet vill.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds