DELA

Stan vill sälja historiska hus

Åtta hus som i dag är i stadens ägo kan vara på väg att byta ägare. Stadens fastighetschef Lasse Eklund ska bereda ett förslag till tekniska nämndens nästa möte.
I stadsdirektör Bjarne Petterssons förslag till budget för 2011 finns listan på de hus som staden kan tänka sig att sälja antingen i år eller nästa år. Orsaken är att staden inte egentligen behöver dem.Redan i år fick den tekniska förvaltningen i uppdrag att förbereda en försäljning med vissa villkor, men först nu aktualiseras frågan.
– I dag bedrivs sådan verksamhet i fastigheterna som inte hör till stadens kärnområden, säger fastighetschef Lasse Eklund som till nämndens nästa möte ska reda ut om en försäljning låter sig göras.
Vissa av husen har egen tomt, vissa står på parkmark och för vissa blir det svårt att skapa en tomt.
– Det är alltså inte bara att klubba iväg husen rakt av. Först måste stadsplanen göras om så att husen kan säljas med tomt. I bästa fall kan vi sälja något av husen redan i år.


Svarta katten
Bland fastigheterna som nämns finns hostoriska hus som Ruskens/Ruskska gården vid Norragatan, Doktorsvillan i Badhusparken, Strandnäs gård vid Rökerirondellen och Övernässtugan – stadens äldsta hus och det enda som finns kvar från den tid när Mariehamn var en by i Jomala.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre