DELA

Stadshistorikduo blev inte bjuden

I tre år har Jerker Örjans och Folke Wickström jobbat med ”Boken om Mariehamn”, som släpps samma dag som staden firar sitt 150-årsjubileum på stadshuset.
Men varken Örjans eller Wickström fanns bland de drygt 240 som staden sände festinbjudningar till.
– Vi har gjort ett misstag. Naturligtvis skall de bjudas in till festen, säger festkommitténs sekreterare Terese Flöjt.
I gårdagens Nya Åland publicerades listan med alla som bjudits in till 150-årsfesten på stadshuset den 21 februari. På listan fanns företagare, politiker, tjänstemän, representanter för föreningar och organisationer, och kulturarbetare som gjort mycket för staden.
Men Jerker Örjans och Folke Wickström, som har ägnat en stor del av de senaste åren åt att dokumentera stadens utveckling i ”Boken om Mariehamn”, var inte inbjudna.
– Vi började med boken våren 2008. Vi har haft medarbetare men det är vi två som har gjort lejonparten av arbetet, säger Örjans.
När Nya Åland talade med Jerker Örjans på tisdagsmorgonen bekräftade han att varken han eller Folke Wickström fått inbjudan till jubileumsfesten.
Några timmar efter att Nya Åland publicerat inbjudningslistan ringde Terese Flöjt till Örjans och bjöd in honom till festen. En sen inbjudan har också gått ut till den förre stadsarkitekten Folke Wickström.
Det var ett beklagligt men mänskligt misstag, konstaterar Terese Flöjt.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom