DELA

Splittrat Skottland intressant för Åland

Skottland kan bli intressant att studera för ålänningarna om beskattningsrätten övertas från England. Det säger Dr Eve Hepburn från universitetet i Edinburgh som i veckan besöker Åland.
I torsdags höll hon ett seminarium i lagtinget. Nu intervjuar hon åländska tjänstemän och politiker inför ett nytt forskningprojekt.
Enligt Dr Eve Hepburn finns flera likheter mellan Åland och Skottland. Bland annat pågår en diskussion om att föra över fler ekonomiska och skattemässiga mandat från London till Skottland.
– Den ekonomiska relationen mellan Skottland och England är fullt jämförbar med klumpsummesystemet ni har här. I dag får Skottland ett ekonomiskt anslag från England som vi kan spendera bäst vi vill.

Självständighetsivrare
I Skottland finns även en viss splittring kring frågan åt vilket håll självstyrelsen ska drivas. Just nu vill alla politiska partier öka graden av självstyre, men det största partiet Scottish National Party, vill att Skottland ska bli självständigt.
– De driver debatten kring självständighet och sätter frågan på dagordningen. Just nu jobbar de mycket för att hålla en folkomröstning om den eventuella självständigheten.


De flesta nöjda
Men skulle en omröstning hållas i dag skulle resultatet inte leda till några större konstitutionella förändringar.
– Undersökningar visar att 25-30 procent av skottarna vill ha självständighet. Men mer än 50 procent nöjer sig med att utöka autonomin inom nuvarande ramar.

John Granlund