DELA

Snusministern upp till ny kamp

Sveriges handelsminister Ewa Björling ger sig inte. Den 7 februari kommer hon att föreslå att snusförbudet ska slopas i EU.
Under det svenska EU-ordförandeskapet låg Ewa Björling lågt med snuskampen. Nu är det nya tag som gäller för Björling. Hon pressar på för att exportförbudet av snus till andra länder slopas.
– Nu vässar vi yxan för att fälla det sista stora handelshindret, säger hon till DN.
Den 7 februari samlas EU:s handelsministrar i Spanien. Ewa Björling ämnar då ta upp snusfrågan med den nya kommissionären för den inre marknaden Michael Barnier.
Björling hävdar att Sverige diskrimineras eftersom export av det svenska snuset inom unionen är förbjudet. Förbudet överensstämmer inte med principen om den fria rörligheten av varor och tjänster inom EU, menar hon.
– Snus är en vuxenvara och varför ska vin och cigaretter få säljas, det måste råda konkurrensneutralitet, säger Björling till DN.

Åländskt stöd
Från åländsk sida är det ett välkommet initiativ. Det är bara ett år sedan handelsministern var på Åland för att prata snus med lantrådet Viveka Eriksson (Lib).
Minister Britt Lundberg (C) skrev i går på sin blogg:
”Ett av hennes (Ewa Björlings reds anm) argument är att det drabbar Åland – ålänningarna förlorar skattepengar! Tack för omtanken! Lycka till Eva!”

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax