DELA

Småflickor fick anbud om nätsex

– Klä av dig framför webbkameran!
Den uppmaningen har några 10-åriga flickor fått av en man som sedan i höstas sökt kontakt med dem via nätet. Nu slår en av mammorna larm.
Signaturen Lasse-Klasse tog i höstas kontakt med några åländska flickor som chattade framför webbkameran. Flickorna, som chattade på msn, fick först en vänförfrågan, som de accepterade, och sedan dess återkommer Lasse-Klasse på dataskärmen.
Mannen är tydlig med att han är ute efter sex och det råder inga som helst tvivel om att det handlar om gromning, det vill säga sexuella nätinviter till barn.
– Min 10-åriga dotter kom och berättade att en man på datorn ville ha sex med henne och hennes kompisar. Hon förstår ju vad det handlar om och tycker att det är jättejobbigt, berättar Marina Jansson.

Vill varna
Helt nyligen var Lasse-Klasse i farten igen och Marina Jansson bestämde sig för att slå larm så att också andra föräldrar uppmärksammas på problemet.
– Han bad en av min dotters kompisar att klä av sig framför webbkameran. Jag blir så förbaskad. Det här skall inte barn behöva få vara med om, de hinner nog uppleva livets för- och nackdelar längre fram ändå, säger hon.
– Det värsta är att hur mycket flickorna än trycker bort honom från skärmen ploppar han bara upp igen.
Vet du om Lasse-Klasse är ålänning eller svensk?
– Ingen aning. Det vet man inte.
Har du polisanmält saken?
– Nej, det är svårt att veta när man skall dra gränsen och göra en anmälan. Men jag vill varna alla andra föräldrar. Se upp!

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax