DELA

Slutskålat på Torget

Ingen champagne på Torget på nyårsafton. Inget skålande utanför Ålands Lyceum vid studentexamen.
Det blir konsekvensen när ett nytt lagförslag snart klubbas i lagtinget.
I landskapsregeringens förslag till ny ordningslag fanns en öppning till att man, så länge alkoholintaget inte stör andra, ska få dricka alkohol i parker och andra jämförbara ställen.
Ett enigt lagutskott är däremot för ett förbud. Också en majoritet av stora utskottets ledamöter – Gun Carlson (C), Leo Sjöstrand (Lib), Gunnar Jansson (Lib), Torsten Sundblom (Lib), Roger Slotte (C) och Barbro Sundback (S) – går in för den strängare linjen.
Anders Eriksson (ÅF), Fredrik Karlström (Ob) och Johan Ehn (FS) reserverade sig mot beslutet. De anser att ”lagstiftaren kriminaliserar medborgare som till exempel vid firande av högtider som studentexamen och nyår tillsammans vill höja ett glas champagne utanför Ålands Lyceum eller på stadens torg”.

Polisen hinner inte
Förbudet kommer inte att nämnvärt påverka totalkonsumtionen på Åland, menar Eriksson, Karlström och Ehn. Folk kommer även i fortsättningen att dricka champagne på Torget vid tolvslaget på nyår, och polisen kommer att ha svårt att följa upp saken.
”Vi tycker att det är dålig lagstiftning att med öppna ögon gå in för att förbjuda sånt som man helt uppenbarligen från myndigheternas sida inte kommer att kunna tillse att följs”.
Lagtinget kommer nu att rösta om saken.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax