DELA

Slut för Air Åland utan landskapets lån

Utan landskapsregeringens kapitallån på 300.000 euro ”skulle Air Ålands saga vara all”, som bolagets vd Jan Erik Sundberg säger.
I går skrevs det under, Air Ålands omstruktureringsstöd som beviljats i form av ett kapitallån på 300.000 euro.
– Att det har godkänts av ett enigt lagting visar ålänningarnas vilja och behov av att ha ett eget bolag, säger näringsminister Torbjörn Eliasson (C).
Omstruktureringsstödet är en engångsföreteelse som följer de europeiska riktlinjerna för statligt stöd till företag i svårigheter. Flera internationella flygbolag, bland annat SAS, har i fjol räddats med just omstruktureringsstöd.
Pengarna beviljas inte utan villkor.


Tunga krafter
Air Åland bidrar med motsvarande summa eller minst 300.000 euro. De pengarna har man redan fått in av aktieägarna.
Dessutom har bolaget gjort upp en omstruktureringsplan som man har förbundit sig att hålla och som går ut på att Air Åland måste dra åt svångremmen så mycket det bara går. Den processen har redan pågått flera månader bland annat i form av bytet av operatör och övergången till en renodlat virtuellt flygbolag.
Eftersom stödet ges i form av ett kapitallån kan landskapet i princip få pengarna tillbaka om Air Åland börjar gå med vinst. Just nu är det dock inte vinst Air Ålands ledning i första hand pratar om.
– År 2010 var ett fruktansvärt år för flygtrafiken. Många bolag fick det svårt och vi är inget undantag, säger Jan Erik Sundberg.
Finanskrisen och lågkonjunkturen, askmolnet från Island, arbetsmarknadskonflikten i Sverige och operatörbytet leder till att Air Åland redovisar en förlust på 600.000 euro.
– Det är mycket pengar för ett litet bolag. Utan landskapets hjälp skulle Air Ålands saga vara all, säger Sundberg.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen