DELA

Skyddsrumsfråga delade Centern

LAGTINGET. Kansliminister Roger Eriksson (Lib) har fått mycket kritik för sitt agerande i skyddsrumfrågan. Oppositionen tycker att ministern inte gjort tillräckligt för att få till stånd ett åländskt undantag från reglerna att bygga skyddsrum i enskilda fastigheter.
I dag röstade lagtinget om Anders Erikssons (ÅF) förslag att Åland ska ta över lagstiftningen från riket och han fick stöd även av Centerpartister.
Anders Eriksson vill också att landskapsregeringen ska ta till kraftfulla åtgärder för att få till stånd ett åländskt undantag från kravet att bygga skyddsrum.
Anders Erikssons förslag samlade totalt 13 röster, förutom oppositionen stödde Centerpartisterna Anders Englund (C), Harry Jansson (C) och Henry Lindström (C) klämmen. Liberalerna och resten av Centern gick in för landskapsregeringens linje med 14 röster. Jan Salmén (C) och Roger Slotte (C) avstod från att rösta.
Efteråt ville gruppledaren Gun Carlson (C) förtydliga att Centern i grunden inte är tillfreds med landskapsregeringens behandling av ärendet.
– Vi skäms inte att säga att vi är missnöjda.
Det är dock fel att i klämmar föreslå behörighetsöverföringar, tycker Carlson. (ak)