DELA

Skolorna drabbades av nytt datahaveri

Nej, inte nu igen!
Det tänkte säkert många lärare i Mariehamn när datatrafiken la ner vid 12-tiden i förrgår.
I går arbetade man febrilt med att hitta felet och få i gång nätverket som den här gången drabbade stadens tre grundskolor.
E-posten förblev oläst. Internet var oåtkomligt. Allt undervisningsmaterial i lärarnas datorer låg där det låg, det gick inte att skriva ut prov eller komma åt provfrågor eller göra något annat som krävde tillgång till nätverket. Också kanslipersonalens och skolhälsovårdarnas jobb blev svårt när nödvändiga data inte gick att nå.
Problemen fortsatte under hela gårdagen och det är osäkert om felet är åtgärdat i dag torsdag.
– Datahaveriet får stora konsekvenser för lärarnas och elevernas vardag. Vi är en ganska stor enhet inom staden – 70 i personalen och drygt 400 elever – och vi har ett omfattande digitalt informationsflöde som måste fungera varje dag. Allt haltar när systemet inte fungerar, säger Övernäs skolas rektor Peter Holm.


Högsta prioritet
Stadens it-chef Henrik Granskog berättar att nätverket går i gång ibland men att det faller ner igen efter en stund.
– Så håller det på och vi vet inte varför. Vi sätter stora resurser på att lösa problemet. Det här har högsta prioritet.
I går morse kallade man in en utomstående konsult som har gått igenom systemen. Enligt it-chefen har han ”hittat några konstigheter” men det hade inte hjälpt upp situationen.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre