DELA

Skolor duktigast på att spara el

Åter var det skolor som var bäst på att spara el under den åländska elspardagen 10 mars.
På delad första plats i utmaningen, som gick ut på att spara så mycket el som möjligt, kom Brändö skola och Ålands lyceum. I samma byggnad som lyceet verkar också handelsläroverket och vårdinstitutet, vilket innebär att de tre skolorna tillsammans står för inbesparingen. Vinnarna sparade hela 47,8 procent av sin elförbrukning jämfört med dagen innan.
Bland de företag och organisationer som deltog i utmaningen var det Ålands handikappförbund tillsammans med kansliet Handicampen som sparade mest. De sparade 39,7 procent av sin förbrukning.
Flera daghem uppmärksammade dagen, men endast Överby daghem i Jomala antog den officiella utmaningen. De sparade 14 procent, bland annat genom att inte använda köket utan grilla korv ute i det fina vintervädret till lunch.
– En grov uppskattning av besparingen är att vi på hela Åland sparade 0,5-1 procent under årets elspardag. Besparingen i stort är svår att uppskatta. Det är bättre att jämföra enskilda kunders resultat, säger Kraftnät Ålands vd Jan Kahlroth. (sb)