DELA

Skattefritt eller skattat på Torget?

Torgkommersen ökar, men redovisningarna till skattebyrån från torghandlarna ökar inte i samma omfattning.
Den känslan har skattedirektör Raija Aller-Mattsson (bilden), som nu i julruschen vill påminna om reglerna.
Det är kontant betalning som gäller i de allra flesta fall på Torget i Mariehamn och på alla marknader runt om på Åland. Det är lätt att pengarna slinker i fickan utan att man tänker på att redovisa allt, eller helt enkelt inte har klart för sig vad som gäller.
– Man tror kanske att det här är skattefria pengar, men precis som all annan inkomst är den skattepliktig, säger Raija Aller-Mattsson.

Svartbrödet osålt
I vissa fall är det kanske som med förriga körkarbon, som varje strömmingsmarknad i Helsingfors fick svartbrödet osålt. Himla otur.
Skattedirektören vill inte svartmåla ståndförsäljarna, men påminna om vad som gäller. Själv passade hon på att handla på Torget i tisdags. Kontant, utan kvitto.
– Hade jag begärt kvitto hade jag haft rätt att få det.
Gör ni från skattebyrån inga kontroller?
– Vi har väldigt små resurser och inte tid med det. Däremot kan vi skicka en förfrågan om vi märker att det redovisas för väldigt små intäkter från en marknad där vi vet att det var mycket folk och att andra försäljare redovisar betydligt bättre resultat.

Sköntaxera
Skattebyrån kan helt enkelt också sköntaxera om man finner redovisningen för osannolik.
Det är ingen komplicerad redovisning som krävs av torg- och marknadsförsäljarna, det vill säga av de som inte säljer via en firma eller ett bolag.
– Man skall skriva upp dagskassan i ett häfte och spara kvitton på utgifter som man har. Sedan bifogar man det sammanställt på ett A4:ans papper när man skickar tillbaka skatteförslaget i maj månad, förklarar skattedirektören.
Att man numera får ett skatteförslag från skattemyndigheten, fritar inte den skattepliktige att deklarera alla inkomster. Går man med förlust ett år kan man dra av det något år senare som gått bättre.

Vid sidan om
Så, mitt i julruschen och försäljningen av julgranar, dörrkransar, bakverk med mera, gäller det att tänka på redovisningen.
Försäljare på Torget som Nyan talar med säger sig nog veta vad som gäller.
– Jodå, inkomster och utgifter skall redovisas, deklarerar en fiskförsäljare, som ändå föredrar att hålla sig anonym.
I ett stånd står en kvinna och säljer för sin mors räkning.
– Det är hon som sköter den delen, så det kan jag inte svara på.
Hon låter dock förstå att det i allmänhet bland försäljarna säkert är en del intäkter som går vid sidan om redovisningen.
Från Borgå, Vålax, kommer Marina Henning och Johnny Holmberg med sina jultextilier.
– Vi säljer via vår firma Borgå Trading, så vi vet att vi måste redovisa allt, säger Marina Henning.
Och julkommersen på Torget går vidare. Något kommer säkert in till vår gemensamma kassa. Kanske lite mer nu, efter skattedirektörens köprunda.

ULF WEMAN