DELA

Skarven-ombyggnad för 120.000 klubbad

I dag beslutade Ålands landskapsregering att godkänna en ombyggnad av ms Skarven. Men när bygget blir av är oklart.
– Det är en nödvändig investering, men just nu finns inga medel, säger trafikminister Veronica Thörnroos (C).
Det inbyggda bildäcket på skärgårdsfärjan ms Skarven är ett hinder för transport av farligt gods, som bensin och gas, till Föglö.
På torsdagen godkände landskapsregeringen ombyggnad av elsystemet och styrelektroniken så att det blir möjligt att ta ombord den farliga lasten. Som Nya Åland berättade i torsdagens tidning kommer bygget enligt trafikavdelningen att kosta 120.000 euro, pengar som inte finns i dag.
– Bygget verkställs när lagtinget har beviljat medel, säger Veronica Thörnroos.

Dockas
Samtidigt beslöt att Skarven förs på garantidockning till Åbo reparationsvarv i Nådendal den 14 september. Garantidockningen, som beräknas kosta cirka 180.00 euro, förväntas ta två veckor.
– En tredjedel av av kostnaderna beräknas vara direkta garantikostnader för vilka byggnadsvarvet har kostnadsansvar. Resterande kostnader är normala dockningskostnader samt vissa mindre reparations- och förbättringsarbeten, sägs i beslutsprotokollet.
Under dockningen sköts Skarvens trafik av Knipan. Vid dagens plenum beslöts att ändringar i Föglötrafikens turlista under perioden för Skarvens dockning kan fattas på enskild föredragning. (tl/ms)