DELA

Sjukhusvärdar hjälper patienter att hitta rätt

Vill du bli sjukhusvärd? Många patienter har svårt att hitta rätt i Ålands hälso- och sjukvård och nu hoppas äldrerådet att frivilliga vill hjälpa till.
Vägen till rätt mottagning i Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, är inte helt enkel.
– Väldigt mycket av personalens tid på sjukhuset går åt att visa patienter på rätt. Det har kommit signaler om att folk har svårt att hitta i sjukhuset, säger äldrerådets ordförande Eva Törnroos.
Äldrerådet och Mariehamns pensionärsförening har efter ett möte med ÅHS förvaltningschef Tom Axberg tagit initiativ till att införa sjukhusvärdar.
– Förslagsvis skulle värdarna tre dagar i veckan gå runt och visa patienterna runt cirka klockan 08.00-11.00. För besväret får de en känsla för att de gjort en värdefull insats och bjuds på mat och kaffe.

Tillgängliga
Sjukhusvärdarna får bära något som utmärker dem, kanske en speciell skjorta eller armbindel.
– De ska finnas tillgängliga vid receptionen så patienterna får rätt att hitta i labyrinten, säger Törnroos.
Hon uppskattar att det behövs 10-15 frivilliga, yngre och äldre från hela Åland, som arbetar under ett löpande schema som gör att man jobbar en dag med tre-fyra veckors mellanrum.
– Den som är intresserad kan ta kontakt med äldrerådets sekreterare Robert Mann eller någon inom Mariehamns pensionärsförening, säger Eva Törnroos.
Inom en månad hoppas man på att uppnå rätt antalet, därefter ordnas en introduktion av sjukhusets ledning för alla som anmält intresse.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax