DELA

Sjömanselever kritiska till gymnasiereform

När Sjömansskolans studerande i går mötte tjänstemän från utbildningsavdelningen kritiserade de bland annat det nya periodiseringssystemet.
– Under inkörsperioden är det mycket som inte fungerar. Det är flera här som är upprörda över att vi har hamnat i kläm, säger Jenny Rönnblom.
Med anledning av den nya gymnasiereformen hade studeranderådet vid skolan bjudit in utbildningsminister Britt Lundberg (C) och utbildningsavdelningens chef Rainer Juslin till en frågestund. Britt Lundberg var sjuk, men Rainer Juslin och överinspektör Elisabeth Storfors deltog.
Hela skolan slöt upp till informationstillfället.
– Det var ganska många som hade frågor, berättar studeranderådets ordförande Jenny Rönnblom.


Läser i perioder
De studerande hade inledningsvis en hel del att säga om det nya periodiseringssystemet. Från och med höstens terminstart indelar alla skolor sitt läsår i flera undervisningsperioder.
Avsikten är att systemet ska hjälpa de studerande att anpassa sin studiegång efter sina egna behov, antingen med sikte på arbetslivet eller på fortsatta studier. Dessutom vill landskapet spara resurser genom att samordna undervisning och lokaler.
Men de studerande vid Sjömansskolan tycker inte att det inte fungerar.
– Vi har upplevt många negativa förändringar i och med det nya systemet. Det påverkar bland annat raster, lektionstid och schemaläggning.
Undervisningen blir sämre när de olika yrkesskolorna läser kärnämnen tillsammans, säger Jenny Rönnblom. Som exempel lyfter hon fram engelskalektionerna.
– Där kan kockar läsa tillsammans med media och teknik. De behöver sin fackengelska på samma sätt som vi. Nu blir det en mer allmän undervisning.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman