DELA

Sjöfartsmuseet i fransk tidskrift

Ålands sjöfartsmuseum och den åländska sjöfartshistorien får mycket utrymme i det senaste numret av det kända franska båtmagasinet Chasse-Marée. Sex uppslag med bilder ägnas Åland.
Museichef Hanna Hagmark-Cooper berättar att det är frilansjournalisten och fotografen Jacopo Brancati som besökt museet och som skrivit artiklarna i den franska tidskriften.
Brancati har också tidigare besökt museet, då för att skriva artiklar för en italiensk båttidskrift.
I Chasse-Marée berättar Brancati först om de åländska långseglarna på vetetraden, bland annat med en helsidesbild av Herzogin Cecilie under segel som illustration. Både fartygen och det eriksonska rederiet presenteras till historiska bilder ur sjöfartsmuseets arkiv. I en uppföljande artikel berättar Brancati om sjöfartsmuseet, dess verksamhet och samlingar. Den artikeln illustreras bland annat av nytagna bilder av honom själv. Hanna Hagmark-Cooper är mycket nöjd med den uppmärksamhet som sjöfartsmuseet får genom artiklarna i den franska tidskriften.
– Det är roligt att finnas med i en känd och mycket läst båttidskrift. På det här sättet är vi med och drar vårt strå till stacken för att göra Åland känt internationellt, konstaterar hon. (jk)