DELA

Sista Skärgårdssamarbetsmötet på Åland

I går hölls den sista skärgårdssamarbetskonferensen på Åland. Flera deltagare tycker det är synd att Åland drar sig ur samarbetet.
– Man måste vara med om man vill utvecklas, säger Sture Wärlinder från Sveriges Hembygdsförbund.
Skärgårdssamarbetet mellan Åbolands, Ålands och Stockholms skärgård har funnit sedan 1970 – talet. Landskapet har deltagit i samarbetet sedan 1978 och också varit huvudman.
I somras meddelade Åland att man drar sig ur Skärgårdssamarbetet från och med sommaren 2010. Bidraget på 32.000 euro till samarbetets administration anses vara för högt. I och med det stängs också kontoret i Mariehamn.


Lyckad konferens
Över 70 personer deltog i gårdagens konferens, berättar samarbetschef Carl-Bertil Tauler. Temat var ”Arkiprenörer – skärgårdens företagsamma entreprenörer”.
Flera ålänningar var inbjudna som talare, bland dem kommundirektör John Wrede som berättade om företagandet på Brändö, samt Havsviddens vd Mikael Kraft.
Carl-Bertil Tauler säger att det är många som tycker att det är synd att Åland nu lämnar samarbetet. Samtidigt har Tauler fått mandat att förhandla med de estniska öarna och Gotland om en eventuell utvidgning av samarbetet. Han har preliminärt fått besked att Nordiska ministerrådet ser positivt på en utvidgning.
Åland kan i framtiden få vara med i enskilda projekt mot en avgift motsvarande 15 procent av den totala budgeten.
– Är du inte med och bakar degen måste du betala på något annat sätt. Man kan inte bara plocka russinen ur kakan, säger Carl-Bertil Tauler.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax