DELA

Segdragen strid om Birkas spritservering

I snart två år har man tvistat om Birka Paradise har rätt att servera alkohol innan fartyget lämnat Stockholms hamn. Fortfarande finns inget klart svar.
”Drink i hamn kan torrlägga Birka Paradise” skriver Svenska Dagbladet på söndagen.
Kryssningsfartyget serverar alkohol till sina gäster under hamntid och det är inte tillåtet i Stockholms hamn. Enligt Svenska Dagbladet får man servera alkohol först efter att fartyget lämnat kajen. Sedan är spritserveringen till havs i praktiken oreglerad.
Ärendet har varit aktuellt i snart två år. De lokala myndigheterna har utrett frågan. Folkhälsoinstitutet i Sverige har kommit fram till att resan först påbörjas när fartyget lämnat kajen, annars måste man ha serveringstillstånd enligt svensk lagstiftning.
Det har inte Birka Paradise och om man följer den tolkningen bryter Birka Paradise mot lagen.


Kan inte tömma fartyget
Stockholmspolisens tillståndsenhet håller med Folkhälsoinstitutet, men gruppchefen Roger Jansson säger till Svenska Dagbladet att man inte kan ta alla varor i beslag, som lagen kräver, om det säljs illegal sprit.
– Du kan ju tänka dig själv hur många långtradare vi skulle behöva för att lyckas med det, och vad som händer om man skickar ut en torrlagd Birka Paradise på Ålands hav. Det är inte riktigt vad gästerna väntar sig, säger Roger Jansson i Svenska Dagbladet.
Myndigheterna i Stockholm har kallat in kammaråklagaren i ärendet, som bara meddelar att ett besked ”förmodligen kommer att dröja”.


Inga klara besked
Brage Jansson, vd på Birka Line säger till Nya Åland att det är en komplicerad fråga. Man har försökt få fram ett konkret svar från tullmyndigheterna på vilket regelverk som gäller, men inte lyckats hittills.
– Vi får skilda svar. Vi har inte fått tydliga argument varför vi bryter mot lagen.
När passagerarna bordar fartyget har de giltiga resehandlingar och har genomgått säkerhetskontrollen. Efter det kan de inte gå i land igen. Då räknas det som om de är på internationellt vatten enligt det finländska regelverket och även i övriga hamnar.
– Då är det okej att servera en kopp kaffe, en läsk, en öl eller en drink. Vi har förfarit på samma sätt i Stockholm.


Andra får
Men tydligen får man inte det. Eller så får man. På sommaren trafikeras Stockholm av internationella kryssningsfartyg som byter passagerare i hamnen.
– De har allt öppet och fritt hela tiden. Varför får inte vi som går året om göra så medan den som kommer på somrarna har fritt fram. Vad är reglerna? undrar Brage Jansson.
Man har gjort en förfrågan ”för länge sedan”, men Brage Jansson tror också att det ligger en anmälan mot fartyget någonstans.
– Det finns småbåtar i Stockholms hamn som troligen ser det som konkurrens. De tror att passagerarna skulle hinna en sväng till dem innan de går ombord.


Jurist utreder
Birka Line har anlitat en juridisk byrå som ska utreda ärendet.
– De ska hitta något fel eller ett regelverk. Finns det ett regelverk så ska vi följa det.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax