DELA

Sålisbor tar upp kampen mot fortkörarna

På raksträckan i Hammarland Sålis – långt från skylten som visar att maxfarten är 70 km i timmen – kör både turister och bofasta fort.
Alltför fort, tycker invånare som oroas för både barnens och djurens skull.
Eva Gustafsson går på raksträckan i Sålis med familjens två halvvuxna katter Pirre och Nisse i varsitt nyinköpt koppel. Kattungarna drar iväg hit och dit och Eva har fullt sjå med att hålla koll på dem. Men de är tvungna att lära sig gå i koppel eftersom risken är överhängande att de blir överkörda av någon bil om de släpps lösa.
– Så gick det med vår förra katt. Han blev överkörd och dödad för några veckor sedan. Därför blir Pirre och Nisse innekatter åtminstone tills vi har kastrerat dem, berättar Eva.
Ett par kilometer bort, i Lillbolstad, finns skylten som talar om att bilisterna inte får köra fortare än 70 km i timmen. Begränsningen gäller också i Sålis, påpekar hon.
– Men det är nästan ingen som kör så sakta. Det kan gå i 120 här ibland eftersom vägen är så rak. Oftast är det åländska bilister som kör för fort. Turisterna håller i allmänhet lägre fart – och blir omkörda av ålänningar.


Vill väcka debatt
Efter att den förra katten blev överkörd messade Eva till tidningarna och bad bilisterna sakta farten. Hon tycker att det lugnade ner sig lite efter det, men folk glömmer fort.
– Därför vill jag väcka en debatt om fortkörningen. Det kan inte fortsätta så här!

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax