DELA

Rysk ubåt funnen på svenskt territorialvatten

Ett åländskt-svenskt söklag har hittat en rysk ubåt på svenskt territorialvatten. Händelsen uppmärksammas stort i svensk, finländsk och rysk media.
– Det är en dramatisk historia som ligger bakom, säger Björn Rosenlöf.
Den 5 november 1942 sänktes den ryska ubåten SC305 av en finsk ubåt strax utanför Grisslehamn. Nu har ett ideellt söklag om åtta personer lokaliserat vraket. Tre av dem, Björn Rosenlöf, Ingvald Eckerman och Kenneth Gustafsson, är ålänningar.
Genom efterforskningar i det finska krigsarkivet och med hjälp av ett modernt ekolod hittade de vraket på 136 meters djup.
– Men vi var inte 100 procent säkra och sedan kom vintern emellan. I juni åkte vi ut igen och kunde fastställa att det var rätt ubåt. Vi har hittat siffror och typbeteckning i mässing på tornet.
Ubåten är i relativt gott skick, enligt Rosenlöf.
– Aktern står upp några meter ur botten.

Spektakulär strid
Ubåten sänktes i en spektakulär sjöstrid 1942 efter att ha utsatt en konvoj mellan Åland och Sverige för en misslyckad torpedattack. En finsk ubåt går då ut från Mariehamn och finner den ryska ubåten under natten.
Båda ligger i ytläge när den finska avlossar två torpedskott som missar sitt mål. Av rädsla för att fienden ska undkomma tar kapten Leino beslutet att ramma den andra ubåten.
– Det är det som gör den här historien så spektakulär. Kaptenen fattade beslutet under bråkdelen av en sekund med risk för både sitt och besättningens liv.

Alla ombord omkom
Samtliga 38 besättningsmän, alla ryssar, omkom när ubåten gick till botten. Den finska ubåten skadades också i striden, men lyckades tack vare sina länspumpar ta sig tillbaka till Mariehamn.
Björn Rosenlöf spenderade gårdagen med att svara på frågor från svensk, finländsk och rysk media. Han är inte överraskad över det stora intresset.
– Vi väntade oss en hel del uppmärksamhet.
Vrakets exakta position vill fyndlaget inte avslöja. SC305 är en krigsgrav och uppgifterna har lämnats till den svenska Försvarsmakten.
– De blev mycket positivt inställda till materialet.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax