DELA

Rom från Brändö blir japansk delikatess

Rommen från den åländska laxen är värdefull för den japanska kulinariska marknaden. Bland annat från Brändö skeppas rommen till Japan efter att det preparerats av japanska specialister.
I ett rum med vita väggar och 18 graders värme står fyra japaner och en finländare och förpackar romsäckar från fisken som Brändö Lax odlar. Arbetet går i rasande takt.
Det japanska företaget Nichirei hämtar rommen, ”det röda guldet”, runt om i världen och skeppar den till Japan där den äts som delikatessen sujiko. Man har sina egna specialister som reser runt och preparerar rommen. Sujiko är laxrom som hålls kvar i romsäcken och saltas in.
Vesa Ilomäki jobbar för Nichirei och säger att man vill ha rommen så färsk som möjligt, därför är man med vid fiskodlingen och sorterar rommen redan när fiskarna slaktas.
– Härifrån sänds den som fryst till fastlandet och när en container är full sänds den med båt till Japan. En container rymmer 20 ton rom.

Säsongsarbete
Hur äter man sujikon?

– Den äts med ris.
Arbetet att sortera ut rommen och förpacka den görs av säsongsarbetare. Sato, Kabutja, Nambu och Schimizu är säsongsarbetare och är på jobb 10 månader i året. När säsongen i Brändö är slut åker de till Alaska.
Åland har under en lång tid exporterat sujiko till Japan, men genom olika företag.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax