DELA

Röda korsgårdens kökspersonal har sagts upp

Varje dag i 38 års tid har mat lagats i Röda korsgårdens kök åt stadens pensionärer. Sedan många år tillbaka får många hemmaboende pensionärer sin mat hemkörd när orken inte räcker till för att ta sig till gården.
Men nu är det snart slut. Köket stängs i höst.
Klockan 8 på morgonen ställer sig kökschef Pirjo Mattsson och hennes kollegor Maj-Len Ahlman och Ann-Sofie Nordman vid grytorna i Röda korsgårdens kök. Alla har jobbat många år på samma ställe.
Klockan 9.30 tas portionsaskarna av plast och styroxlådorna fram. Maten läggs i de olika facken, locket läggs på och asken läggs i styrox för att maten ska vara varm när den når de cirka 50 pensionärer som får maten hemtransporterad.
Lite över 10 kommer budbilen och hämtar askarna och personalen börjar duka ut maten för de mellan 50 och 75 pensionärer som varje dag äter i Röda korsgårdens matsal.
Men nu ser det illa ut för både hemtransporten av mat och serveringen i matsalen. Efter måndagens krismöte i Röda korsets Mariehamnsavdelnings styrelse fick kökspersonalen ett tråkigt besked i går morse: Stadens socialnämnd har dragit strecket vid 54.000 euro per år för matservicen, och det betyder att det inte finns pengar att driva köket. De anställda varslades därför om uppsägning som gäller från den sista september när köket stänger.
Kökspersonalen har känt till de olika turerna kring matavtalet med socialnämnden, men ändå kom gårdagens besked som en överraskning, säger Pirjo Mattsson.
– Det kom faktiskt lite oväntat. Jag tycker att det handlar om så små summor. Jag har hoppats, och hoppas fortfarande, att stadens politiker ska förstå vad både matservicen och övriga aktiviteter i huset betyder för pensionärerna. Men jag vet inte vem som ska tala om det för dem, det har ju försökts med allt från vårt håll.

ANNIKA ORRE