DELA

Robert Jansson ska leda Emmaus

Robert Jansson blir ny verksamhetsledare för Ålands fredsförening Emmaus.
– Det känns fantastiskt, säger han om den färska utnämningen.
När Carina Aaltonen sade upp sig och lämnade tjänsten som verksamhetsledare för Emmaus ledig var det många som gärna ville bli hennes efterträdare. Ett femtontal ansökningar lämnades in och styrelsens val föll slutligen på pol.mag. Robert Jansson från Mariehamn.
– Robert har stor erfarenhet av den sortens verksamhet som Emmaus bedriver. Han har ett brett register och kunnande inom området, säger styrelseordförande Birger Lindholm.
Jansson själv säger att det kändes väldigt lockande att söka tjänsten.
– Det var en unik chans för mig, det arbete som Emmaus gör och det de står för känns väldigt engagerande.

Fredsinstitutet
Jansson kommer närmast från landskapsregeringen där han arbetat med ett EU-projekt om validering vid vuxenutbildningsenheten. Projektet är inte slutfört, men Jansson säger att det finns andra som kan driva arbetet vidare när han lämnar.
– Och jag kommer att vara med och göra upp en plan för hur arbetet ska slutföras, säger han.
Annars är Jansson kanske mest känd för att ha varit verksamhetsledare och administrationschef för Ålands fredsinstitut. Fredsinstitutet var Janssons arbetsplats i hela 15 år. Därtill har han länge varit aktiv inom Emmaus, för närvarande som styrelsemedlem och frivilligarbetare varje tisdagkväll.

Hitta balans
I mitten av november kommer Jansson att tillträda sin nya tjänst. Ett tag ska han gå jämsides med Aaltonen, och han säger att han till en början ska fokusera på att komma in i och lära sig arbetet.
– Inte kommer jag att komma med några stora förändringar, säger han.
Jansson konstaterar dock att det finns utmaningar att ta tag i på många olika områden.
– Miljöarbete till exempel, och att försöka få så mycket pengar som möjligt över till biståndsverksamhet. Emmaus verksamhet är ju tudelad, dels biståndsverksamheten men även den sociala verksamheten, och det gäller att hitta en bra balans mellan de båda delarna.

MALIN LUNDBERG