DELA

RK-ordförande: Jag är rent ut sagt förbaskad!

Av de 120.000 euro som Röda korsgården behöver i år för att ekonomin ska gå runt är staden beredd att betala 54.000 euro för matservicen till de pensionärer i Mariehamn som får maten hemkörd.
Direktionsordförande Leif Jansson är arg och besviken.
– Jag kan inte förstå varför stadens socialnämnd är beredd att enbart teckna matavtal för 54.000 euro när det finns 70.000 euro i stadens budget för Röda korsgårdens verksamhet i år. Dessutom har vi precis nyss fått avslag på vår ansökan om drygt 18.000 euro av Paf-medel, säger han.
I fjol uppgick stadens bidrag till Röda Korsgården, som drivs av Röda korsets Mariehamnsavdelning, till 99.500 euro. Tidigare år har bidraget varit ännu större.

”Orättvist”
Leif Jansson påpekar att Mariehamnsavdelningen under årens lopp har lagt in flera hundra tusen euro av egna medel i verksamheten, och avdelningens damklubb under tio år har skrapat ihop lika mycket genom olika aktiviteter.
– Det syns ingenstans hur många som har jobbat frivilligt och gratis för Röda korsgården, säger han som varit med ända sedan 1972.
Han upplever stadens agerande som orättvist.
– Agerandet är märkligt när man samtidigt är beredd att bygga ut en hoppgrop i Bolhalla för flera hundra tusen eruo. Det handlar om samma pengar, dina och mina skattepengar! 20 procent av stadens befolkning är pensionärer och jag tycker att politikernas intresse för pensionärerna kunde vara större. Alla blir ju gamla. Den sociala samvaron här i huset är väldigt viktig.

Ser dystert ut
Just nu ser det dystert ut för Röda korsgårdens framtid, konstaterar han.
– Kökspersonalen har jobbat så länge att flera av dem har sex månaders uppsägningstid. Därför dras matservicen, hjärtat i verksamheten som pågått sedan 1973, in först i slutet av september. Vår målsättning är att ge ut köket på entreprenad för vi vill att matservicen ska kunna fortsätta.
Också en städerska har varslats om uppsägning. De som blir kvar i gården är verksamhetsledaren och vävläraren, båda på deltid. De övriga i huset jobbar som privatföretagare.

Tom kassa
Huset är byggt på 1970-talet måste snart renoveras. Avdelningen har bekostat reparation av taket två gånger. För några år sedan byggdes köket om, enligt Leif Jansson mot att staden förband sig att använda husets tjänster för hemtransport av mat till pensionärerna.
Nu är kassan tom och pengar till reparationer finns inte.
– Vi går på minus varje dag.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax