DELA

Rena snurren på Vikingamarknaden

Fredagen under förra årets Vikingamarknad blev helt förstörd av regnet, och på årets öppningsdag började dropparna också falla. Men det kom bara någon lätt skur över Saltvik denna gång.
Marknaden bjöd annars på lite olika saker bland annat bågskytte, gycklare och en nya attraktionen, träkarusell.
Marianne Lindblom och Ethel Nordback står i ett informationsstånd. Nyan frågar om förra årets regn när allt slutade i ett lerbad och om någonting gjorts för att förhindra detta.
– Vi har försökt förbättra dräneringen, men landskapet har inte gjort sin del, säger Marianne.
– I dag hälsade guden Tor på därför blev det inte mer regn, säger Ethel och skrattar.
I årets upplaga av Vikingamarknaden är det kvinnorna som står i centrum eftersom det var kvinnorna som tog hand om allt när männen var borta på resor, brättar Marianne och Ethel.

Träkarusell
Arrangörerna vill att marknaden ska ha aktiviteter för hela familjen och har satsat rätt mycket på att barnen ska ha något att göra. Därför har träkarusellen kommit som ny attraktion. Karusellen består av fyra små korgar som ges fart genom att en person snurrar en pelare i mitten dit alla korgar är fästa. Allting styrs av gammal hederlig arbetskraft.
Två av de som var modiga att sätta sig i karusellen var Elektra Almvärn som åkte karusell för första gången och hennes kusin Elsa Kärrdal.
– Man blev snurrig, säger Elektra.
Vad har varit bäst med marknaden?
– Pannkakorna, säger Elsa.
Marknaden fortsätter i dag och på lördag.
Läs mer i papperstidningen!

Joakim Pettersson