DELA

Rekordmånga gör frivillig värnplikt

Sex ålänningar som frivilligt gör värnplikten – det är rekord för Nylands brigad i Dragsvik.
Om det skriver Hufvudstadsbladet i lördagens tidning.
Fyra av ålänningarna hemförlovades i fredags – kustjägaren André Geelnard, Mariehamn, och undersergeanterna Johnny Sirén, Eckerö,Valter Ekblom, Kumlinge, och Fredrik Ramsay, Mariehamn. För undersergeant Anton Lindholm, Mariehamn och korpral Victor Nordberg, Kyrkogårdsö, återstår sex respektive tre månader.
– Tiden i Dragsvik har varit lärorik, men tyngre än vad jag hade väntat, säger Valter Ekblom till Hufvudstadsbladet.
– Därhemma finns de som gnatar för att jag valde militärtjänsten. Föräldrarna tyckte till en början att det var helt onödigt. Men de har nu ändrat uppfattning, säger André Geelnard.

En i mängden
Hur bemöts frivilliga ålänningar i Dragsvik, undrar Hbls utsände Staffan Bruun.
– Varken sämre eller bättre än andra. Vi är en i mängden, inte hinner folk tänka på att ”den där är frivillig”, svarar Fredrik Ramsay.
I en anslutande artikel med rubriken ”Åland är beväpnat till tänderna” konstaterar Bruun att Åland är vapentätast i Finland efter Lappland, och att det finns över tusen utbildade militärer i landskapet.
Och landshövding Peter Lindbäck säger att försvaret numera lyfter fram fördelarna med militärtjänstgöring – inte tvånget.
– Den som vill bli pilot, polis eller arbeta inom sjöbevakningen har en klar nytta av utbildningen. Man pekar nu på möjligheterna och det har gett respons. (pd)