DELA

Rejäl spricka inom Centern

Tidigare trafikministern Runar Karlsson (C) är rejält besviken på efterträdaren och partikamraten Veronica Thörnroos.
– Hör man till samma parti ska man väl inte strö salt i såren.
I början av hösten bytte Veronica Thörnroos av Runar Karlsson på trafikministerposten enligt en överenskommelse som ingicks strax efter valet.
Runar Karlsson har alltså tagit det politiska ansvaret fram till dess för Skarven-bygget.
Han är mycket missnöjd med hur ärendet utvecklats efter det.
– Jag förstår inte att man väljer att basunera ut en massa saker som sedan visar sig inte stämma, vilket Viking Lines utredning ju visar.


Förvånad
Han är förvånad över att ingen tagit kontakt med honom, annat än från massmedierna.
– Jag var trots allt ”medskyldig” till hela resan fram till september.
Hur tolkar du det?
– Man kan tolka det som så att man vill gå åt mig. Så känner jag det. Men man har gått åt Göran Holmberg ännu hårdare och satt hänglås på hans dörr. Det var förhastat. Inte har ju han gjort något brottsligt. Det finns inga skäl att skicka hem en tjänsteman på det sättet efter 40 års tjänstgöring när han hade bara två veckor kvar.


Mera än nöden krävde
Man tog nog i mera än nöden krävde, säger han.
– Man har dels velat sätta dit Göran och dels ge mig negativ publicitet.
Runar Karlsson frånsäger sig inte ansvaret för de beslut som fattades under den tid Skarven var hans ärende. Han har diskuterat saken med Göran Holmberg och de två funderar på en gemensam skrivelse.
– Jag har inte pappren kvar, dem slängde jag tyvärr när jag slutade som trafikminister. Men det är ju lätt att leta fram protokollen. Göran och jag diskuterade färjbygget under hela min tid och jag kan inte se att han skulle ha gjort något formellt fel. Han hade befogenheten att ändra och komplettera utan att fråga mig.
Än beslutet om överbyggnaden av bildäcket?
– Jag vet inte om jag borde ha fattat det beslutet rent formellt. Jag svär mig inte fri.


Djupt kritisk
Han gör ingen hemlighet av att han är djupt kritisk mot Veronica Thörnroos.
– Om jag hade tagit över som trafikminister så skulle jag ha tagit kontakt med företrädaren, speciellt som vi hör till samma parti. Men Veronica har inte talat med mig, ingen annan i landskapsregeringen heller, och Centergruppen har inte tagit upp ärendet till diskussion. Jag har tänkt lyfta upp ärendet när den värsta stormen har lagt sig. Tillhör man samma parti så ska man väl inte krydda problemen och salta i såren.

ANNIKA ORRE