DELA

Rederimöten och flaggdiskussion

Löftet om en extra flaggstång utanför Finlands EU-representation i Bryssel är bra – men inte tillräckligt.
– Det här handlar om så mycket mer än flaggan. Utrikesministeriet har inte förstått det, säger EU-parlamentariker Carl Haglund (SFP).
Han är åter på Ålandsbesök, den här gången för att träffa Liberalerna samt företrädare för rederinäringen. Men Carl Haglund inleder presskonferensen på torsdagen med att prata Ålands flagga – den som han överlämnade till Finlands EU-representation i Bryssel i slutet av november, men som ännu inte hissats.
Utrikesminister Alexander Stubb hänvisar i sitt svar till att de självstyrande områdena inte har getts en officiell ställning. Stubb menar att Färöarnas och Grönlands ställning inom EU inte kan anses jämförbara med Ålands. EU:s grundfördrag tillämpas inte på Färöarna, Grönland är ett utomeuropeiskt territorium. Dessutom har Färöarnas och Grönlands förhållande till EU reglerats med särskilda avtal. Därmed ändrar Finland inte heller sin rådande flaggpolicy.
– Det är ingen hemlighet att jag inte köper Stubbs resonemang, säger Carl Haglund.
Under torsdagen träffade Carl Haglund och hans åländske specialmedarbetare Wille Valve också företrädare för rederinäringen.
Mer om besöket i fredagens Nya Åland.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax