DELA

Rattfylledömd får behålla bilen

En man i 50-årsåldern har dömts till ovillkorligt fängelsestraff omvandlat till samhällstjänst för grovt rattfylleri.
Åklagaren ville att han skulle bli av med bilen på grund av många tidigare rattfyllor men tingsrätten dömde annorlunda.
Mannen körde personbil från Godby till Mariehamn i november i fjol trots att han hade minst 2,66 promille alkohol i utandningsluften. Mannen medgav brottet.
Åklagaren yrkade på att mannens tidigare rattfyllerier och domar skulle leda till straffskärpning och ville dessutom att brottsredskapet, det vill säga bilen, skulle förverkas till staten. Yrkandet motiverades med att mannen gjort sig skyldig till minst tio fyllekörningar.

Samhällstjänst
1981, -82, -84, -89 -92 och -99 dömdes han för sex grova rattfyllerier och två rattfyllerier. 2003 fick han en ny dom för grovt rattfylleri och i januari 2009 dömdes han till 80 dagar fängelse, villkorligt, för bland annat grovt rattfylleri begånget 2008.
Fyllekörningen i november i fjol skedde under den villkorliga prövotiden och därför ska det tidigare straffet verkställas.
Mannen dömdes därför till 6 månader och 20 dagars fängelsestraff. Straffet omvandlas till 175 timmar samhällstjänst och körförbud till maj 2011.
Tingsrätten har ett ganska långt resonemang om varför mannen får behålla bilen. Huvudorsaken var att han inte har dömts för rattfylleri under åren 2003 och 2008, och det visar enligt tingsrätten att mannen inte är uppenbart likgiltig för lagen.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax