DELA

Rätta paret för bondbröllop i domkyrka

Sebastian Boman och Linda-Mari Blomqvist (med sonen Joel på bilden) får nästan ett kungligt bröllop.
Det har utsetts till bondbrudpar för Ålands landskapsdagar 2007, så nästa sommar gifter de sig i Helsingfors domkyrka – med både släkt och, förhoppningsvis, president bland gästerna.
Den 16 juni 2007 klockan 11.00 står traditionellt bondbröllop i Helsingfors domkyrka som programpunkt under storprojektet Ålands landskapsdagar. Men bröllopet är inte en föreställning utan en riktig vigsel mellan 30-åriga Sebastian Boman och 26-åriga Linda-Mari Blomqvist, bosatta i Mariehamn.
– Det känns lite overkligt, men vi har nästan haft det lite på känn att det kunde bli vi. Och vi ville ju ha något speciellt och annorlunda. säger Sebastian Boman, som för Nyans läsare är bekant som redigerare.

Traditioner intresserar
Det var flera par som hörde sig för om bondbröllopsvigseln, men enligt projektledare Gunilla Hellman stod det ganska snart klart att Sebastian och Linda-Mari var ”det rätta paret”. Deras intresse för åländska seder och rötter både på Åland och riket nämns bland annat.
– Vi tycker om, och vill lära oss mer, om gamla traditioner och har till och med skojat om bondbröllopet i Jomala tidigare också, säger Linda-Mari.
Pär-Olof Jansson, kunnig i åländska traditioner och ordförande i Ålands dräktråd, är mycket nöjd över det utvalda brudparet. Jansson kommer att fungera som sakkunnig och se till att bröllopet blir tidsenligt riktigt.

Deras dag
Det blir nyuppsydd brudklänning efter förlaga från 1878, läsvän och brudpiga i kyrkan, fanbärare och tåg från domkyrkan till hamnen under brudhimmel efter modell från1700-talet och brudskål.
Pär-Olof Jansson kommer även att tillverka en egen bondbrudskrona till Linda-Mari.
– Vi måste komma i håg och respektera att det är ett riktigt bröllop som de delar med sig av. Det är parets dag, som de ska få bestämma över. De är inga teatersymboler utan visar en otroligt fin tradition, säger Pär-Olof Jansson.

Fullsatt förra gången
Sommaren 2000 gifte sig Janette Stenroos från Åland och Anders Ek från Helsingfors som bondbrudpar i Helsingfors. Då följdes vigseln av en fullsatt kyrka, med både brudparets egna och övriga inbjudna gäster, i bänkarna. Även utanför samlades stor publik som sedan följde bröllopståget ner till hamnen, där först brudskål med bland andra president Tarja Halonen och sedan Lindenfärd till bröllopsfesten på Sveaborg väntade. Presidenten är inbjuden även till det stundande bröllopet.
– Det kan nog bara jämföras med ett kungabröllop. Polisen ställde upp med eskort med blänkande motorcyklar och smyckade hästar. Förstå vilken fantastik reklam detta är för Åland, säger Pär-Olof Jansson.
Liknande upplägg för bondbröllopet planeras även 2007, men så klart är detaljerna upp till årets brudpar.
Hur känns det då att gifta sig inför så stor publik och så officiellt?
– Det kommer att vara väldigt nervöst förstås, men det här är ju något man aldrig annars får uppleva, säger Linda-Mari.
– Att så många kommer att se oss där gör egentligen igenting, men det är lite jobbigare att alla här på Åland kommer att veta, säger Sebastian.

ANNA BJÖRKROOS

Foto: ERKKI SANTAMALA