DELA

Rangsby-tjejer vann miljötävling

Rangsby skolas lag tog hem första priset i idétävlingen Miljödetektiverna som pågått i åländska skolor sedan i fjol.
Priset är en resa till Skansen, inklusive allt, för alla de 18 eleverna i klass 5-6.
Alexandra Gäddnäs, Linn Gustafsson och Emma Lindvall var strålande glada när de tog emot priset på Clean Tech-mässan i går.
– Jag var alldeles darrig, erkände Alexandra som stod tillsammans med de andra nio finalistgrupperna på Alandicas stora scen och väntade på att pristagarna skulle kungöras.
Andra pris vanns av Källbo skola – sälsafari i vattnen kring Simskäla i Vårdö för hela klassen – och tredje pris gick till Vikingaåsens skola, en bok av naturfotografen Mattias Klum som talade vackert om miljön och visade nytagna bilder i samband med prisutdelningen.
Anmärkningsvärt var att alla lag som fick pris bestod av flickor.

Modell av landskap
Det segrande laget visar gärna sitt tävlingsbidrag – en vision av ett hållbart Åland som drivs med förnybar energi.
– Vi har både gjort en modell och en väggtavla, berättar de.
Idéerna på väggtavlan har konkretiserats i modellen där tjejerna byggt upp ett landskap i papier maché med vindkraftverk, solpaneler, vatten- och vågkraft, och som kronan på verket ett liftsystem i luften mellan skärgårdsöarna. Här finns också ÅCA:s nya biogasanläggning som ett bra exempel.
– Vi har intervjuat ÅCA, Klippupp och Kvarnbobutiken för att höra hur miljövänliga de är. Intervjuerna finns på väggtavlan, berättar de.
Bilarna kunde drivas med aska, föreslår tjejerna som har konstruerat en ”askomat” för ändamålet. Askan bildas av avfallsförbränning som på så sätt kommer till nytta.

Ger beröm
Mattias Klum berömmer elevernas verk och tankemöda och önskar att de ska fortsätta tänka i miljöbanor.
– Om alla barn och alla skolor skulle göra det ni gjort nu så skulle världen se helt annorlunda ut. Vi måste fortsätta jobba för att politiker och andra ska förstå att miljön är det viktigaste.
Nya Åland återkommer med namnen på de övriga pristagarna.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax